Két fokkal rávertünk a melegrekordra

Csütörtök délután megdőlt az országos melegrekord – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adataiból.

Délután Győr-Likócson 40,2 fokot mértek, korábban augusztus 8-án 1992-ben mérték a legmagasabb hőmérsékletet, akkor Szentendrén 38 fok volt. Az OMSZ jelezte, hogy még tovább fokozódhat a hőség, és így is lett: Győr-Likócson végül estig 40,6 fokot is mértek. Megdőlt a fővárosi melegrekord is, Újpesten 40 fok volt, ami 4,2 fokkal több a korábban mért legmagasabb hőmérsékletnél (a 35,8 fokot 1921-ben mérték Budapest belterületén).

Vasárnap, hétfőn és kedden viszont nem dőlt meg a melegrekord: augusztus 4-én Orosházán 1905-ben 40,5 fokot, augusztus 5-én ugyancsak Orosházán 40 fokot, augusztus 6-án pedig 1906-ban 40,2 fokot is mértéket. Ezeket a csúcshőmérsékleteket idén nem sikerült túlszárnyalni.

Szerdán viszont már megdőlt a melegrekord, akkor Baján 39 fokot mértek, ezzel az 1931-es, túrkevei 38 fokos rekordhőmérséklet dőlt meg. Az OMSZ arra számít, hogy valószínűleg pénteken is csúcshőmérsékletet mérnek, vagyis melegebb lesz az 1992-ben Tihanyban mért 37,6 foknál. Szombatra lehűl a levegő, így akkor rekord már nem várható.

A hőmérsékleti rekordokról 130 éves időtávlatban beszélhetünk, az OMSZ adatbázisában ugyanis ennyi időre visszamenő adatok találhatók.

Az OMSZ előrejelzése szerint péntek este záporokkal, zivatarokkal érkezik a hidegfront, amelynek hatására véget ér a kánikula. A hétvégén többfelé 26 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, de másutt még 32-33 fokos melegre is lehet.
Jön a hidegfront

Pénteken eleinte túlnyomóan derült, napos, száraz időre lehet számítani, majd délután északnyugaton, nyugaton többször megnövekszik a felhőzet, és eleinte szórványosan, késő estétől pedig egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar.

A legalacsonyabb hőmérséklet általában 17 és 24 fok között, keleten néhol 17 fok alatt várható. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 33 és 39 fok között, északnyugaton 30 fok körül alakul.

Szombaton hidegfront vonul át az országon. Nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar, délután egyre inkább a keleti országrészben. Délelőtt keleten, délután nyugaton valószínű többórás napsütés. Az északnyugati, északi szelet sokfelé erős, helyenként viharos széllökések kísérik. A minimumhőmérséklet 16 és 23 fok között valószínű, a maximumok nyugaton 26, keleten 33 fok körül alakulnak.

Vasárnap a napsütés mellett a középső és a keleti országrészben lehetnek elszórtan záporok. A legalacsonyabb hőmérséklet 12 és 20 fok között lesz, nappal 26-32 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.