Két aszteroida is súrolta bolygónkat

Két kis aszteroida száguldott el a Föld mellett, de egyikük sem jelentett veszélyt bolygónkra – jelentette be kedden az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA aszteroidafigyelő szolgálata.

A szolgálatot a hivatal bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory mellett működő, a földközeli objektumokkal foglalkozó program keretében hozták létre. A Kaliforniában, Pasadenában tevékenykedő részleg csillagászai folyamatosan pásztázzák az égboltot a nagyobb és így a Földre potenciális veszélyt jelentő égitestek után kutatva – olvasható a Space.com tudományos hírportálon. Az egyik kisbolygó nappal, a másik közép-európai idő szerint 19.09-kor suhant el hétfőn a Föld mellett. A 2012 FP35 katalógusjelű aszteroida 9 méter átmérőjű, vagyis akkora, mint egy turistabusz, és 154 ezer kilométerre haladt el a bolygó mellett. A 2012 FS53 katalógusjelű aszteroida mindössze 3 méter átmérőjű, és 58 ezer kilométerre közelítette meg a Földet, azaz mindkét égitest a Föld és a Hold között suhant el. A két égitest közötti távolság 382 ezer kilométer, az első aszteroida 0,4 Hold-távolságnyira közelítette meg bolygónkat, a másik pedig 0,17 Hold-távolságnyira.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.