Kész a vízhajtású elektromos autó

Egy izraeli kutatócsoport részben vízzel működő elektromos autót készített. A hatótávolság 1600 kilométer.

Sokan szidják az elektromos autókat amiatt, hogy rendkívül kicsi a hatótávolságuk, nehézkes a töltésük, és egyébként is, az egész villanyautózás jelenleg egy nagy macera. A kutatócsoport most azt állítja, hogy áttörést ért el az úgynevezett fém-levegő akkumulátorok előállításában, ez a technológia pedig megoldást nyújthat a villanyautók összes kínjára.

A Phinergy társaság már működőképes prototípust is készített, egy Citroën C1-est épített át elektromos, alumínium-levegő akkumulátoros hajtásúvá. Az alumínium-levegő akkumulátor valójában csak egy segédberendezés, nem a hajtómotorhoz, hanem az azt tápláló, hagyományos lítium-ion akkumulátorhoz kapcsolódik, és azt táplálja energiával. A mindössze 25 kilós alumínium-levegő akkumulátor a  kutatók szerint 1600 kilométeres hatótávolságot biztosít, az alumínium ugyanis kilogrammonként 8 kWh energiát képes tárolni.

A könnyűfémből a levegő oxigéntartalmának felhasználásával keletkezik alumínium-oxid, az eljárás során pedig elektromos energia szabadul fel. A többek között ezüstöt tartalmazó katalizátor mellett víz is kell a reakcióhoz, és a Phinergy társaság  állítólag éppen ebben ért el áttörést: sikeresen oldották meg a szén-dioxid kizárását a folyamatból. A Phinergy azt állítja, hogy már meg is állapodott egy nagy gyártóval a technológia átadásáról, 2017-ben jelenhet meg sorozatgyártásban. Addig még sok időnk van, de csak reménykedjünk ,hogy a kutatók ezúttal tényleg kifejtesztettek valamit és nem csak a szokásos mézes madzagot kapjuk.

Ajánlott tartalom

A hibrid autók eladása továbbra is emelkedést mutat

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.

Nincs hozzászólás

  1. akár igaz a hír, akár nem, megint kimaradt belőle egy elég fontos dolog:
    ez a típusú akkumulátor nem újratölthető