Keresik 2013 halát

Úgy tűnik, hogy a menyhal (Lota lota) és a leánykoncér (Rutilus virgo) között fog eldőlni a Magyar Haltani Társaság által meghirdetett Év Hala – 2013 verseny, amelyen december 31-ig lehet szavazni legszimpatikusabbra a társaság által jelölt három faj közül.

Egyesek úgy tartják, hogy a társaság honlapján folyó szavazás tulajdonképpen a menyhalat favorizáló horgászok és a leánykoncért támogató természetvédők presztízsharca – közölte az MTI-vel vasárnap a Magyar Haltani Társaság, amely e kettő mellett a kurta baing (Leucaspius delineatus) nevű halat is jelölte a 2013-as év hala címre. Az akció célja a Kárpát-medence őshonos halainak ismertebbé tétele, természeti értékeink tudatosítása. Mindhárom jelölt méltó a megtisztelő címre – hangoztatja a haltani társaság. A szavazófelület, a fajok képe és jellemzése 2012. december 31-ig érhető el a társaság honlapján (www.haltanitarsasag.hu).  A 2012-es év hala címet a mesék aranyhala, a színéről aranykárásznak is nevezett széles kárász (Carassius carassius) nyerte el a fordulatokban bővelkedő, tízezres közönséget megmozgató szavazáson, megelőzve a lápi pócot és a szilvaorrú keszeget. A 2011-es év hala a kősüllő (Sander volgensis), 2010-é a nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus) volt.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.