Kerékpárszervizpontot adtak át a fővárosban

Átadták Budapest első önkiszolgáló kerékpáros szerviz- és információs pontját a Vérmezőnél.

A park Széll Kálmán térhez közeli végénél bárki megjavíthatja biciklijét az ott található eszközökkel, vagy felfújhatja a kereket. A szerviz- és információs pont átadásán Karin Olofsdotter svéd nagykövet kiemelte, hogy ez a harmadik budapesti projekt, amelyet a nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a fővárosi önkormányzatok és svéd vállalatok közösen valósítanak meg. Korábban a Margitszigeten hoztak létre egy úgynevezett ökojátszóteret, valamint megújították a Lánchíd parkot.

A nagykövet a kerékpározás jótékony hatásait sorolva példaként említett egy friss svéd felmérést, amely szerint a munkába gyalog vagy biciklivel járóknál 40 százalékkal kisebb a szívroham kockázata, mint az autósoknál.

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a közös projekthez a svéd partnerek eszközöket adtak, a Főkert három hét alatt elvégezte a munkálatokat, a Corvinus egyetem tájépítészei megterveztették a beruházást, a fővárosi önkormányzat pedig anyagilag járult hozzá.

Kitért arra is, hogy azért a Vérmezőnél létesült a szervizpont, mert több kerékpárút keresztezi egymást, és egyébként is népszerű találkozóhely. A főpolgármester-helyettes jelezte: az elmúlt három évben azon volt a városvezetés, hogy reális alternatívákat nyújtson az autós közlekedéssel szemben. Mint mondta, ennek részeként 22 kilométer új kerékpárutat, illetve -sávot adtak át, és folytatják ezt a munkát.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.