Kerékpáros nyom létesül a Margit hídon

2011. július 15-étől újonnan kialakított kerékpáros nyomon közlekedhetnek a kerékpárosok a budapesti Margit híd északi és déli szélső forgalmi sávjában. A felfestett piktogramok felhívják a figyelmet a hídon kerékpározókra, ezzel segítik a gépjárművezetők és kerékpározók közös közlekedését, a kölcsönös odafigyelést.

A Margit hídi kerékpáros-közlekedés helyzetének javítása és egyértelműsítése érdekében a híd északi és déli szélső forgalmi sávjaiban kerékpáros nyom létesítésére kerül sor. A kerékpáros piktogramok felfestését 2011. július 14-én éjszaka végzi a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A piktogramok felfestéséről azután döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy 2010 őszén a projekt felülvizsgálatakor kiderült: a korábban kialakított műszaki tartalom a kerékpározás szempontjából elfogadhatatlan. A probléma megoldása érdekében számos döntés született, ennek része a kerékpáros piktogramok felfestése a forgalmi sávokban. Ezeken túlmenően a Közgyűlés döntött a déli járdán közös gyalog- és kerékpárút létesítéséről, mely folyamatban van. Az északi járdán vezetett kétirányú kerékpárút kapcsán a rámpák megfelelőségével kapcsolatos jogos kritikák nyomán pedig a BKK elrendelte a rámpák szélesítését és átépítését, a kerékpározhatóság biztosítása érdekében.

 
A felfestendő sárga színű piktogramok a kerékpárosok részére a haladás nyomvonalát és irányát jelzik, valamint megkönnyítik a hídra történő szabályos felhajtást, a gépjárművezetők számára pedig figyelemfelhívó hatásúak. A forgalmi sáv jobb szélén szabályosan lehet kerékpározni, a járdán azonban egyelőre, a felújítás befejezéséig és a járdán vezetett kerékpárutak átadásáig csak tolni szabad a biciklit. A piktogramok a hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint jelentősen javítják a forgalombiztonságot és csökkentik a balesetveszélyt. A forgalombiztonság növelése érdekében a Margit hídon 40 km/h sebességkorlátozás is bevezetésre kerül. Tekintettel arra, hogy a Margit hídon folyó felújítási munkálatok miatt az érintett forgalmi sávok továbbra is munkaterületek, a BKK felhívja az arra közlekedők figyelmét, hogy a híd egész hosszában időszakosan és szakaszosan – elsősorban éjjel és hétvégén – forgalomkorlátozásokra lehet számítani. A BKK mind a gépjárművezetőket, mind a kerékpározókat kéri, hogy egymásra odafigyelve, türelmesen vezessenek.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.