Képmutató az EU klímaváltozás elleni küzdelme

A világ legnagyobb közbankja, az Európai Beruházási Bank az elmúlt négy évben megduplázta a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó hiteleinek összegét. Az energiaszektor támogatásának csak 5%-a került az energiahatékonysági beruházásokra, miközben a bank folyamatosan finanszíroz szénerőműveket.

A Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat múlt héten nyilvánosságra hozott kutatásából kiderül, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) 2007 és 2010 közötti időszakban 2,8 milliárd euróról 5 milliárd euróra növelte a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó hiteleinek összegét. Az EIB-nek, mint az Európai Unió „házi“ bankjának elsődleges célja, hogy az EU céljainak megvalósulását támogassa. Ezen célok közé tartozik a CO2 kibocsátás 20%-os csökkentése 2020-ig, valamint 80-95%-os csökkentése 2050-ig (az 1990-es bázisévhez viszonyítva). A 72 milliárd euro felett diszponáló intézménynek, mint a világ legnagyobb közbankjának a portfóliójában az energiahordozókkal kapcsolatos hitelezés a második legmagasabb tételt képezi. A vizsgált négy évben az energiaszektornak nyújtott hitelek között a fosszilis energiahordozók képviselik a legmagasabb arányt 16 milliárd euróval, miközben ugyanebben az időszakban a megújulókkal kapcsolatosan mindössze 13 milliárd eurós összeget találunk. (A Bankfigyelő által alkalmazott módszer-(a projektek kategorizálása terén- eltér attól, amit az EIB használ. Részletek a tanulmány 29. oldalán)
Piotr Trzaskowski, a Bankfigyelő energiaügyi koordinátora szerint: “A kutatás rávilágít arra, hogy az EU klímaváltozás elleni küzdelme mennyire képmutató. Miközben magát a klímaváltozás elleni harc legnagyobb szereplőjének állítja be, a céljait támogató közbank milliárdokat juttat olyan infrastrukturális beruházásokra, melyek akár 40-50 éves fosszilis függőségbe vezetnek országokat. Miközben a bank láthatóan előrelép a megújuló energiahordozókkal kapcsolatos hitelezései terén, mindezt elhomályosítja az a jelentős mértékű finanszírozás, mely fosszilis energiahordozók felé áramlik.”

A kutatás alapján az energiaszektor támogatásának mindössze 5%-a került az energiahatékonysági beruházásokra, miközben a bank folyamatosan finanszíroz szénerőműveket. Ezek között nem csak meglévő létesítmények, hanem teljesen új beruházások is vannak, mint például Németországban, vagy Szlovéniában. Az új tagországok esetében a többségében fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó projektek támogatásával az EIB a jelenlegi, fenntarthatatlan rendszerek megmaradását segíti elő. “Elengedhetetlen, hogy az EIB mielőbb felülvizsgálja saját, energiával kapcsolatos belső politikáját, melyet a klímakutatások eredményeinek és az EU 2050-re megfogalmazott céljainak kell alárendelni” –mondta el Anna Roggenbuck, a Bankfigyelő EIB koordinátora. “A banknak azonnal fel kell hagynia a szénhez kapcsolódó projektek finanszírozásával, valamint ki kell dolgoznia és mielőbb végre kell hajtania a többi fosszilis energiahordozó finanszírozásának megszüntetését. Ezzel egy időben a forrásokat át kell vezetni az energiahatékonyság és megújuló energiaforrások irányába”.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.