Kémnek néztek egy magyar gólyát Egyiptomban

Befogták és egy ketrecben tartják az egyiptomi hatóságok azt a fehér gólyát, amelyet augusztus elején láttak el jeladóval a Nógrád megyei Pöstyénpusztán: az eddigi információk szerint a madár hátára erősített GPS-jeladót kémkedésre használható eszköznek vélték.

A Szécsényhez tartozó Pöstyénpusztán meggyűrűzött és jeladóval ellátott, az ott folyó Ménes-patak után a Ménes névre keresztelt madár augusztus utolsó napjaiban a Szuezi-öblöt is átrepülve érkezett Egyiptomba, ahol dél felé fordult a Nílus-völgyben – közölte Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora vasárnap.

A madár hátára erősített adó ezután már nem továbbította a tartózkodási helye GPS-koordinátáit tartalmazó jeleket. A szakemberek ekkor még arra gyanakodtak, hogy a fehér gólya kitérőt tett a Szahara fölé, ahol nincs térerő. Rövidesen azonban kiderült, hogy a madarat Kairótól 420 kilométerre délkeletre, Kena kormányzóságban befogták és átadták az egyiptomi hatóságoknak. Erre bizonyíték a The Daily Mail című lap internetes kiadásában közzétett két fotó is. Az információ szerint a madár hátán lévő jeladót kémeszköznek vélték.

“Ménes a képeken biztosan felismerhető a gyűrűje száma alapján. Egészségesnek látszik, de egy másik információ szerint egy jeladós madarat Egyiptomban lelőttek, erre azonban egyelőre nincs bizonyíték – mondta Papp Ferenc. A programkoordinátor hozzátette: már vasárnap felvették a kapcsolatot az egyiptomi természetvédő szervezetekkel az ügy tisztázására.

Papp Ferenc tájékoztatása szerint már az is egészen biztos, hogy az ugyancsak Pöstyénpusztán megjelölt Pöstyén nevű madarat, Ménes fészektestvérét, Románia déli részén, a Duna közelében egy villanyoszlopon áramütés érte és elpusztult.

Hírügynökségi jelentések szerint egy jeladóval felszerelt francia hattyút is elfogtak Kena kormányzóságban. Egy helyi lakos, aki befogta a madarat, leadta az állatot a helyi rendőrségre azzal a gyanúval, hogy a madár kémtevékenységet folytat a térségben. A helyi biztonsági illetékesek a madarat megvizsgálták, és megállapították, hogy nem kémkedésre használható eszközzel, hanem jeladóval van felszerelve.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.