Kelendő a takarékos Airbus

A polgári repüléstörténet legnagyobb egyszeri megrendelését kapta az Airbus a hétfőn megnyílt 49. párizsi légiszalonon. Az indiai IndiGo fapados légitársaság egyszerre 180 Airbusra adott megrendelést, ebből 150 üzemanyag takarékos A320neo.

Az Airbus eddig több mint 7000 rendelést kapott, és több mint 4700 gépet szállított le a 320-as család típusaiból. Ennek az új generációja az A320neo, amely akár 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a régebbi modell. A lépéssel az IndiGo lesz az egyik első légitársaság, ami üzembe helyezi az új típust. A megrendelt Airbus repülőgépek együttes listaára 15,6 milliárd dollár. Arról nem érkezett információ, hogy milyen ütemben kapja meg az indiai légitársaság a megrendelt repülőgépeket. Az IndiGo, amely India második legnagyobb belföldi utasszállítója, augusztusban zárja le működésének első öt évét, és ekkortól külföldre is indíthat járatokat. A cég először a 2005-ös párizsi repülőgép-szalon után került reflektorfénybe, amikor 100 darab A320-as megvásárlását jelentette be. A vállalatot Rakesh Gangwal irányítja, aki korábban a United Airlines vezérigazgatója volt.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.