Kék zászlót kaptak a legtisztább olasz strandok

Az idén is Kék Zászlóval díjazták Olaszországban a víz minőségében és a strandon kínált szolgáltatásokban is kiemelkedő tengerpartokat. Az első helyen Liguria áll 17 zászlóval, miközben a turistaparadicsom Szardínia tiltakozik.

Azúran csillogó kristálytiszta tengervíz és ökokompatibilis szolgáltatások a strandon: ezek voltak az idén 24. alkalommal odaítélt Kék Zászlók követelményei. Az olasz tengerpartok között vívott bajnokságot most Liguria nyerte: a tartományban összesen 17 tengerszakasz érdemelte ki, hogy Bandiera Blu lobogjon a homokján. Tavalyhoz képest Liguria eggyel növelte a minőségi színvonalat kínáló strandjai számát. Jelentős elismerés ez az északnyugati tengerpart számára, ahol 2006 augusztusában mérgező algák miatt kellett lezárni a genovai strandokat.

231 itáliai tengerpartszakasz (117 tengerparti önkormányzat) kapta meg a 2010-es Kék Zászlót, néggyel több, mint 2009-ben. A kritériumok között nem kizárólag a víztisztaság szerepelt. Számított az is, hogy a strandot zöldterület övezi-e, van-e a kerékpárút, szelektív hulladékgyűjtés, és plusz pont járt a strand környezetbarát kialakításáért. A díjazásért idén is a környezetvédelmi nevelést terjesztő nonprofit Fee alapítvány volt felelős, a használt elemet feldolgozó olasz Cobat konzorcium, az Enel energiaholding, a csendőrség környezetvédelmi operatív csoportja és a kikötői kapitányságok közreműködésével.

Liguriát a második és harmadik helyen Marche és Toscana követi 16-16 zászlóval, Negyedik Abruzzo (13), majd Campania (12), Emilia Romagna (8) és Puglia (8) következik. Veneto hat zászlót szerzett, Lazio ötöt és ezzel megelőzte Szicíliát és Calabriát. Friuli Venezia Giulia és Szardínia tavalyhoz hasonlóan csak két kék zászlót érdemelt.
Szardínia azonnal tiltakozott a felméréshez használt szempontokat kritizálva. A szardíniai Smaragdpart polgármesterei hangsúlyozták, sértésnek veszik a luxusszínvonalat kínáló tengerpartjaiknak az utolsók közé sorolását. Szerintük azért büntették őket, mivel az 560 szardíniai partszakaszból csak 143 nyitott a nagyközönség előtt.

A díjazottak között 5 tengerpart kapta meg a maximális ötcsillagos osztályzatot: a magyarok által is jól ismert Jesolo és Celle Ligure, Varazze, Moneglia, Lerici – az utóbbi négy mind a liguriai tengerparton. A legrégebbi kékzászlósok, Grado Friuli Venezia Giuliában és Moneglia Liguriában, húsz éve büszkélkednek az elismeréssel, a campaniai Pollica, a szardíniai Santa Teresa di Gallura és Lignano Sabbiadoro 19 éve. A kékzászlós tengerpartok teljes listája a www.feeitalia.org honlapon található.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.