Kék vércse rekord várható

A ragadozómadarak tavalyi „fekete éve” után az idén több rekordot is megdönthetnek a magyarországi kék vércsék. Bár a hazai állomány feltérképezése még nem fejeződött be, az MME eddig beérkezett adatai szerint minden eddiginél több kék vércse fészkel az ország területén.

Pontos számok Bács-Kiskun és Csongrád megyéből érkeztek, ahol a tavalyi 275 párhoz képest az idén 362 pár kezdte meg költését, ez több mint 30 százalékos növekedést jelent. A nem hivatalos adatok szerint a többi fészkelőhelyen is több a kék vércse mint eddig bármikor. A kedvező időjárás nem csak a párok számában, de a fészekaljak nagyságában is megmutatkozott. Az MME szakemberei két olyan fészket találtak, ahonnan 5 fióka repült ki, ez pedig nagyon ritka ennél a fajnál. Az idei év egy rekorder fiókát is hozott, amely 224 grammot nyomott. Az előző években futó LIFE projekt időszakában mért legnehezebb fióka 208 grammos volt.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.