A maláriát és gombás megbetegedéseket okozó mikroorganizmusok meglepően jobban alkalmazkodnak a hőmérséklet-változásokhoz, mint az állatok, amelyek sejtjei táplálják őket, derült ki egy új tudományos kutatásból.

Kedvezhet a maláriának a klímaváltozás

A maláriát és gombás megbetegedéseket okozó mikroorganizmusok meglepően jobban alkalmazkodnak a hőmérséklet-változásokhoz, mint az állatok, amelyek sejtjei táplálják őket, derült ki egy új tudományos kutatásból.

Az operáció sikerült, a páciens azonban meghalt, szólt a régi vicc, és az éghajlatváltozás kapcsán akár hasonlóan fura helyzet állhat elő: míg a gazdaszervezet megsínyli a felmelegedést, a parazita egész jól bírja a megváltozott klimatikus körülményeket, írja a piacesprofit.hu. Ráadásul úgy tűnik, a felmelegedés durvább lesz, mint ahogy eddig gondolták a tudósok. Az Oakland University és a University of South Florida tudósai jelentős hőmérséklet-ingadozásoknak tettek ki békákat, és azt tapasztalták, a 25 Celsius fokos vízben négy héten át tartott békákban sokkal nagyobb pusztítást végzett a bőrbetegséget okozó gomba, mint a 15 Celsius fokos vízben lévőeknél. A nap során 15 és 25 Celsius fokos hőmérsékletnek is kitett békák viszont jobban tudtak védekezni a gomba ellen. Csakhogy a békáknak tízszer több időbe tellett, hogy alkalmazkodni tudjanak a módosuló körülményekhez, mint a parazitáknak, vélik a tudósok. Eddig kevés figyelem irányult a hőmérséklet-változás fertőző betegségekre gyakorolt hatására. További kísérletekre van szükség, hogy megerősítsék a kutatás konklúzióját, hiszen ki kell terjeszteni a vizsgálatot más kórokozókra is. Fontos lenne például megfigyelni a maláriát okozó paraziták viselkedésének esetleges változását melegebb körülmények között. Lehetséges, hogy a hidegvérű állatfajok -mint a béka, a hüllők, a rovarok, a halak- ezentúl könnyebben megbetegedhetnek a meleg vérű emlősökből és madarakból beléjük költöző élősködőktől.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.