Hatalmas jégdarab vált le az antarktiszi Pine-szigeti-gleccserről. A leszakadt jéghegy nagyjából akkora területű, mint Kecskemét.

Kecskemétnyi jégdarab szakadt le az Antarktiszról

Hatalmas jégdarab vált le az antarktiszi Pine-szigeti-gleccserről. A leszakadt jéghegy nagyjából akkora területű, mint Kecskemét.

A kutatók október elején kezdték el megfigyelni az érintett jéghegyet, miután egy hatalmas repedés tűnt fel a területen – írja az IFLScience. A hasadék a jégself közepén tűnt fel, majd terjedni kezdett. A mintegy 297 négyzetkilométeres (azaz közel kecskemétnyi) jégdarab a közelmúltban szakadt le, és megindult az Amundsen-tengeren. A B-46 jelű jéghegy már el is kezdett feldarabolódni. Korábban ilyen jelentős jégleválások nagyjából hatévente történtek, 2013 óta azonban már négy ilyen esemény is lezajlott. Stef Lhermitte, a Delfti Műszaki Egyetem munkatársa szerint úgy tűnik, hogy egyre gyakoribbá válnak a leválások. 2001 óta a mostani volt a hatodik legnagyobb jégleszakadás a Pine-szigeti-gleccsernél, írta a 24.hu.

A Pine-szigeti-gleccser jelenleg a Föld leggyorsabban zsugorodó gleccsere, 2015 és 2017 között mintegy 5 kilométerrel húzódott vissza. A becslések alapján a jégtömeg évente nagyjából 45 milliárd tonna jeget veszít el, ezzel nyolcévente mintegy 1 millimétert emelkedik az óceánok szintje. Amennyiben az egész gleccser eltűnne, úgy fél méterrel állnának magasabban a tengerek. A kutatók úgy gondolják, hogy a jég olvadásának hátterében az egyre melegedő tengervíz áll, amely folyamatosan ostromolja az antarktiszi jégtömegeket.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.