Katasztrofális szárazság fenyeget

Katasztrofális szárazság fenyegeti egyebek között Bolívia fővárosát a nem is oly távoli jövőben: az Andok ökológiájának vizsgálata alapján ugyanis ha a hőmérséklet több mint 1,5-2 Celsius fokot emelkedik a maihoz képest, Bolívia és Peru egyes részei elsivatagosodnak.

A Floridai Műszaki Intézet (FIT) kutatói Mark Bush vezetésével 370 000 évre visszamenőleg tanulmányozták az Andok éghajlatában és növényzetében bekövetkezett változásokat. Ehhez a Bolívia és Peru határán elterülő Titicaca-tó üledékeiből származó megkövült pollen összetételét elemezték, és eredményeiket a Global Change Biology című szaklapban publikálták – közli a ScienceDaily című tudományos hírportál.
Arra a következtetésre jutottak, hogy a legutóbbi három interglaciális (jégkorszakok közötti hosszabb, melegebb szakasz) közül kettő során – 130 000-115 000, illetve 330 000-320 000 évvel ezelőtt – előfordult, hogy a tó mérete 85 százalékkal is csökkent, a körülötte lévő bozótos gyepek pedig elsivatagosodtak. Mindkétszer sokkal szárazabb állapot jött létre, ráadásul hirtelen váltással.

A meleg időszakokban a Titicaca-tóban élő édesvízi algák átadták helyüket a sós vizet tűrő fajoknak. A karbonátos üledékek lerakódásában is csúcs tapasztalható. Mindkét eset arra utal, hogy a tó rövid idő alatt sekéllyé vált a párolgásból adódó vízveszteség miatt. Az időszakok környezeti rekonstrukciója alapján enyhe felmelegedés hatására az erdők magasabb vidékekre húzódtak vissza, a hőmérséklet fokozódó növekedésével azonban elérkezett a szárazabb állapot, amikor az erdők terjedése teljesen leállt. A szárazabb állapotot a tó vizének elpárolgása okozta, a tó zsugorodása ugyanis számottevően kihatott az éghajlatra – elsősorban drasztikusan csökkent a csapadék mennyisége.
Az andesi erdők terjedésének megtorpanása fényében a kutatók megállapították, hogy ugyanez a száraz állapot akkor fog újra bekövetkezni, ha a hőmérséklet 1,5-2 Celsius fokkal haladja meg a mostani értékeket. A perui Andok mostani, évtizedenként 0,3-0,5 Celsius fokos felmelegedési ütemével számolva a váltással valamikor 2040 és 2050 között kell számítani.
A szárazság mintegy kétmillió embert érint majd érzékenyen. A terméshozamok jelentős csökkenése várható, és kérdéses lesz az ivóvízellátás is. A kutatás szerint a bozóttüzek visszaszorításával késleltetni lehetne az aszály legsúlyosabb következményeit.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.