Kártérítést követelnek a cseh államtól a napenergia-termelők

Mintegy 3,3 milliárd korona kártérítést követelnek a cseh államtól külföldi és cseh napenergia-termelők amiatt, hogy az állam utólagosan módosította a naperőművek üzemeltetési feltételeit.

Összesen mintegy 40 energetikai cég fordult nemzetközi döntőbírósághoz. Több azonos témájú perről van szó – írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap hétfőn.

Jan Fischer cseh pénzügyminiszter az összeg nagyságát a közszolgálati televízióban megerősítette. Fischer bízik abban, hogy az állam érvei elég erősek ahhoz, hogy a döntőbíróság neki adjon igazat.

A napenergia-termelőket azzal érte kár, hogy az állam 2010-ben utólagosan 26 százalékos különadót vetett ki a napenergiára. A parlament döntése szerint ez a különadó a 2009-ben és 2010-ben üzembe helyezett naperőműveket érinti, mégpedig 2013 végéig. A korábbi döntést a szenátus a múlt héten tovább szigorította. A miniszter véleménye szerint ez a döntés azonban már nagy valószínűséggel már nem nagyon fogja megnövelni a kárpótlási kérelem összegét.

A szenátus döntése alapján a jövő év január elseje után üzembe helyezett naperőműveket az állam már semmi módon nem fogja támogatni. Ugyanakkor tovább csökkentik a korábban megítélt támogatások összegét is.

A naperőművek nagymértékű elterjedése 2009-ben és 2010-ben nagyon megemelte az állami támogatások összegét, s az áram árának emelkedéséhez vezetett.

Az idén ez a támogatás például 44,4 milliárd korona. Ebből az államkassza 11,7 milliárdot fizet, míg a többi az áram árában a fogyasztók fizetik. A napenergia kiemelt állami támogatását Milos Zeman államfő már korábban élesen bírálta.

A napenergia ágazat megadóztatása egyfajta kompenzálása a napenergia-termelésnek nyújtott nagyvonalú állami támogatásoknak, amelyek szárnyaló energiaárakat hoztak. A kedvező támogatási rendszerrel Csehország Európa élvonalába került a napenergia kapacitások üzembe állítása terén.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.