Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Így legyen környezettudatos karácsonykor is

Így legyen környezettudatos karácsonykor is

Karácsonykor átlagosan 30 ezer forint értékben vásárolunk ajándékot egymásnak. A legnépszerűbb termékek az illatszerek, a könyvek és a különböző divattermékek. Az ünnepek alatt a papírhulladék mennyisége is jelentős mértékben, akár 9 kilóra is megnőhet a különböző csomagolóanyagok használata révén.

Hamarosan itt a Karácsony és mindenki ajándék-vásárlási lázban ég. Ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Karácsonykor is igyekezzünk tudatosak maradni, tehát figyeljünk oda arra, hogy mit veszünk meg, mit adunk ajándéka a szeretteinknek. Az ünnepi időszakban a magyarok körülbelül 950 millió forint értékben vásárolnak, egy ember körülbelül 20 -30 ezer forint értékben költ az ajándékokra, derül ki az Országos Kereskedelmi Szövetség 2015 decemberi adataiból.

A legnépszerűbb ajándékok az illatszerek, a könyvek, a játékok, a ruhák, és csak ezek után következnek a különböző elektronikai cikkek, digitális eszközök. Évek óta a legkedveltebb háztartási elektronikai eszközök a robotgépek, a kávéfőzők és az elektromos fogkefék. De az év utolsó hónapjában a fejenkénti átlagos havi 7,8 kg-os papírfogyasztásunk is 10-15 százalékkal, akár 9 kilóra is megnőhet a felfokozott ünnepi vásárlási láz miatt, derül ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) 2014-es adataiból. Az ünnepek idején nem csak a papírba, kartonba becsomagolt élelmiszerekből vásárolunk többet, az ajándékok, tartós fogyasztási cikkek, elektronikai eszközök dobozai, valamint ezen ajándékok csomagolópapírjai, díszcsomagolásai is nagymértékben megnövelik a papírfelhasználásunkat. Pedig már így is nagymértékű papírfogyasztók vagyunk, ugyanis évente fejenként átlagosan 95 kg papírt használunk el, aminek 50%-át a különböző termékek csomagolóanyagai teszik ki.

Figyeljetek oda az ünnepek alatt is arra, hogy a karácsonyi ajándékok beszerzése során tudatos döntéseket hozzatok meg. A Médiaunió Nem nehéz környezetvédelmi, és tudatosvásárlásról szóló kampány az ünnepi időszak kapcsán erre is felhívja a figyelmet. Nem nehéz tudatosan dönteni, és hasznos ajándékokat vásárolni a szeretteink, csak egy kis odafigyelés szükséges hozzá.

· Készítsetek saját kezűleg valami kreatív, személyes ajándékot!

· Ajándékozzatok élményt! Ahelyett, hogy különböző termékeket vennétek (amikre lehet nincs is szüksége az illetőnek), ajándékozzatok inkább élményt, közös programot, szórakozást szeretteiteknek karácsonyra.

· Amennyiben termék vásárlása mellett döntötök, vásároljatok hasznos termékeket! Gondoljátok át, hogy mire lehet szüksége a szeretteiteknek, ami hosszútávon is hasznos lehet számukra.

· Ha ruhát, divattermékeket szeretnétek ajándékba adni valakinek, akkor ajándékozzatok utalvány vagy ajándékkártyát, így biztosan olyan darabot tud magának választani az illető, ami tetszeni fog neki.

· Ha új elektronikai vagy digitális eszközt vásároltok, akkor figyeljetek arra, hogy környezetbarát termékkel ajándékozzátok meg a szeretteiteket.

· Vegyetek fair trade körülmények között előállított termékeket!

· Ne használjatok csomagolóanyagot, mert az úgyis pár perc után a szemétben köt ki! De, ha mindenáron be szeretnétek csomagolni az ajándékot, akkor hívjátok fel a család figyelmét, hogy úgy bontsák ki az ajándékokat, hogy a csomagolóanyagot jövőre is fel tudjátok használni.

· És ami nagyon fontos: a lecserélt, hulladékká váló termékkel is környezettudatos, környezetkímélő módon bánjatok!

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.