Káosz övezi a műanyagzacskó-tilalom olaszországi bevezetését

Káosz övezi a “zacskótörvényt” Olaszországban: január elsején kellett hatályba lépnie a környezetszennyező műanyag bevásárlószatyrokat betiltó jogszabálynak, a kereskedők és fogyasztók azonban nem igazán tudnak róla.

Ez volt az utolsó nejlonzacskós karácsonyunk? – kérdezte a La Stampa torinói napilap. Egyértelmű választ az olvasók nem kaptak: senki nem tudja, hogy január elsejétől valóban hatályba lép-e az a még 2007-ben született törvény, mely betiltja a biológiailag nem lebomló zacskók gyártását és használatát.
Hatályba lép! – hangoztatta a környezetvédelmi miniszter Stefania Prestigiacomo. Miként lépne hatályba, amikor kereskedők és fogyasztók semmiféle útmutatást nem kaptak a váltásra? – írta a műanyagzacskótól való búcsút kaotikusnak nevező Il Sole 24 Ore gazdasági napilap. Nincsen szükség semmiféle használati utasításra, január elsejétől az olasz üzletekben kizárólag száz százalékosan lebomló zacskókba csomagolható az áru – hangsúlyozta a Legambiente környezetvédelmi egyesület.

Ha a életbe is lép törvény, a környezetszennyező zacskót használó kereskedő nem lesz büntethető, a bírság ugyanis még nincsen megszabva. Pedig muszáj váltani, a Legambiente adatai szerint ugyanis Európában az olaszok használják a legtöbb műanyagzacskót, fejenként 330 darabot évente, összesen 20 milliárdot, ami a teljes európai fogyasztás egyötöde. Több szupermarket már áttért az önlebomló műanyagszatyrokra, s a 8000 olasz önkormányzat közül 200 – köztük Torino és Velence – már saját hatáskörében betiltotta a nem lebomló zacskók használatát.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.