Kanada erősíti a jegesmedvék védelmét

Megerősítette a jegesmedvék védelmét a kanadai kormány, aggasztó helyzetük miatt felvéve őket a sérülékeny, illetve veszélyeztetett fajok listájára – jelentette be Peter Kent környezetvédelmi miniszter.

Mintegy 15,5 ezer jegesmedve él Kanada északi részében, azaz a 20-25 ezres világpopuláció mintegy 60 százaléka – áll a hivatalos közlönyben megjelent rendeletben. A jegesmedve aggasztó fajként történt felvétele a kanadai listára kezelési terv megvalósítását igényli annak elkerülésére, hogy ne kerüljön a kihalóban lévő vagy veszélyeztetett fajok közé – olvasható a rendeletben. A három éven belül kidolgozandó terv azonban nem tartalmaz semmilyen tiltást, például az eszkimók vadászati gyakorlatával kapcsolatban – hangsúlyozta a környezetvédelmi minisztérium. A kormány által 2008 és 2010 között megkérdezett eszkimók többsége ellenzi a jegesmedvék felvételét a sérülékeny vagy veszélyeztetett fajok listájára.

 
A kanadai jegesmedve populáció tizenhárom régióban él szétszóródva, és a kormány úgy véli, hogy a faj négy régióban kerülhet a veszélyeztetett fajok közé a klímaváltozás, illetve a túlzott vadászat miatt. Évente mintegy 534 jegesmedve esik vadászok zsákmányául Kanadában. Kanadának már van jegesmedve-védő programja, amely az új terv sarkkövét jelenti. Ez utóbbi célja, hogy Kanada-szerte megerősítse és egységesítse a jegesmedve védelmét célzó intézkedéseket.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.