Kakaóban fizetik ki Kínának a vízi erőművet

Kína Afrika legfontosabb kereskedelmi partnerévé lépett elő az elmúlt években. Az olajexport mellett az infrastrukturális fejlesztésekre helyezik a legnagyobb hangsúlyt. Egy-egy kínai befektetés egy kisebb afrikai ország GDP-jének a negyedét-harmadát is elérheti. A szuperállam erőteljes jelenlétét ugyanakkor sok afrikai aggodalommal figyeli.

A vadonatúj burkolatú, széles és jó minőségű sztráda Nairobiban elüt a Kenyában rendszerint hepehupás utaktól. A belváros szélén végighaladó út mellett egy tábla büszkén hirdeti: mindezt a kínai államnak köszönheti Nairobi lakossága. Néhány kilométerrel arrébb, a fővárost a Thika nevű városkával összekötő autópálya építkezésénél hasonló tábla olvasható: „A sztrádát a China Wuyi építi.“ Hasonló példákat százszámra lehetne sorolni Kenyából, Ugandából, Zambiából, Angolából, Szudánból. Közhely, de igaz: Kína erősen nyomul Afrikában. Húsz évvel ezelőtt a kétoldalú kereskedelem nem haladta meg az egymilliárd dollárt. 2010-ben elérte a 115 milliárdot. Tíz évvel ezelőtt körülbelül 100 ezer kínai élt a kontinensen, ma egymillió. Az utóbbi években kínai vállalatok mintegy 100 milliárd dollárt fektettek be Afrikában. Kína egyes számítások szerint az utóbbi években több kölcsönt adott a kontinens országainak, mint az ezzel hivatalosan megbízott Világbank. Pekingnek 49 afrikai fővárosban van nagykövetsége.

 

Magyarországnak hétben. Érdemes ezeket a valóban lenyűgöző adatokat kontextusba helyezni. Afrika részesedése Kína összkereskedelméből mindössze öt százalék. Peking az utóbbi években körülbelül ugyanannyit fektetett be Dél-Koreába, mint az afrikai kontinens 54 országába. Az amerikai Heritage Foundation adatai szerint Kína 2005-2010 között világszerte végrehajtott befektetéseinek mindössze 14,3 százaléka irányult a Szaharától délre. A befektetések és a kétoldalú kereskedelem mértéke tehát kínai léptékkel mérve nem túl nagy. De ami Kínának kicsi, az Afrikának hatalmas. Peking egyes számítások szerint ma már Afrika legnagyobb kereskedelmi partnere. Kína olyan jelentős olajtermelő országok esetében number one, mint Angola vagy  Szudán, és számos más államnál második-harmadik. Egy-egy kínai befektetés egy kisebb afrikai ország GDP-jének a negyedét-harmadát is elérheti. Kína befolyása tehát komoly az afrikai kontinensen.

 
Kínának több okból is megéri aktivizálnia magát. A legfontosabb, hogy Afrika megbízhatóan szállít olajat és egyéb ipari nyersanyagokat. Angola ma Kína második legnagyobb olajexportőre, majdnem 16 százalékos részesedéssel. Szudán a kínai olajfogyasztás hat százalékát biztosítja, és a Kongói Köztársaság is a 15 legfontosabb szállító között van. Az olaj Afrika első számú exportcikke, ennek is köszönhető, hogy a kontinensnek ma kereskedelmi többlete van Kínával szemben.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.