Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Bioetanol / Júliusban már több, mint kétszázötven kútnál lehet E85-öt tankolni
Tudj meg többet: Bioetanol

Júliusban már több, mint kétszázötven kútnál lehet E85-öt tankolni

Júliusban már több, mint kétszázötven töltőállomáson lehet E85-öt, közismert nevén bioetanolt tankolni Magyarországon – tájékoztatta az MTI-t Kovács János, a Magyar Bioetanol Szövetség szóvivője.

A szövetség által közzétett – folyamatosan frissülő – adatok szerint, az E85-öt is árusító benzinkutak száma folyamatosan nő Magyarországon. Az első magyarországi E85-öt forgalmazó kút 2007-es megnyitását követően, 2010 márciusban már mintegy száz olyan töltőállomást regisztráltak, ahol környezetbarát bioetanolt tankolhatnak gépkocsijukba a fogyasztók.
A Magyarországon elérhető kúthálózatok közül az AVIA-nak és az OIL!-nak teljes a lefedettsége, az Agip pedig több, mint száz töltőállomáson árusít E85-öt – mondta a szóvivő.
A környezettudatos megfontolások mellett a bioetanol emelkedő magyarországi népszerűségét leginkább a benzin idei különösen magas ára okozza. A benzin – szerdai állapotokat tükröző – 340 forintos átlagárával szemben, az átlagosan 243 forintért elérhető E85 egyre több magyar felhasználót győz meg.
A szövetség szóvivője elmondta, hogy az Európai Unió huszonöt tagországa közül már tizenhétben támogatják különböző kedvezményekkel az úgynevezett FlexiFuel, azaz univerzális hajtású járművek vásárlását. Aki környezetbarát üzemanyaggal is működő gépkocsit vásárol az cégautó adómentességet, parkolási kedvezményeket élvez, illetve magas fokú szmogriadó esetén is közlekedhet járművével. Magyarország az ilyen jellegű kedvezmények terén még nem csatlakozott ezekhez az országokhoz – tette hozzá Kovács.

Ajánlott tartalom

2,5 millió forint ingyenpénz is járhat, ha elektromos autó vesz

Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.