Jubileumi panelfestő pályázatot hirdet a Főtáv

Négyemeletes panelházak, valamint azok homlokzatának látványos, figyelemfelkeltő kifestését megálmodó képzőművészek pályázhatnak a Főtáv Zrt. fennállásának ötvenéves évfordulója alkalmából meghirdetett panelfestő pályázatára.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt három művészeti terv 500, 300, illetve 200 ezer forintos pénzdíjban részesül – ezenkívül egy közönségdíjat is kiosztanak -, míg a kiíráson nyertes két épület számára a Főtáv finanszírozza a falfestmények kivitelezését – hangzott el a pályázat részleteit ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón.
Balog Róbert, a Főtáv szóvivője elmondta: bár a pályázatot a környezetvédelem, a természetközeliség jegyében írták ki, konkrét tartalmi megkötést nem tettek a művészeti koncepcióra vonatkozóan. “Elég megkötés az, hogy épületek homlokzatára, egy nyílászárókkal megszakított hatalmas felületre kell az alkotást megtervezni, ráadásul olyan módon, hogy az ipari alpinisták számára megvalósítható legyen” – fogalmazott.
Balog Róbert hangsúlyozta: abban reménykednek, a kezdeményezés felhívja a figyelmet arra, hogy a lakótelepek arculatán igenis lehet változtatni, “a szürke épületeket nem kell úgy elfogadni, ahogyan a 80-as évekből megörököltük őket”. Mint mondta, bíznak benne, hogy talán lesznek olyan pályamunkák, amelyek a Főtáv közreműködése nélkül is megvalósulhatnak.

Gerhes  Gábor képzőművész, tervezőgrafikus, a zsűri elnöke arról beszélt, hogy napjainkban reneszánszát éli a street art, az utcai művészet. “Bár ez alapvetően +gerilla-műfaj+, egyre több példa van arra, hogy az üzleti világ szereplői felkarolják és anyagilag is támogatják ezt a művészeti formát” – fejtette ki.
Till Attila mádiaszemélyiség – aki tanulmányait egykor a Képzőművészeti Főiskolán folytatta – szintén a szakmai zsűriben foglal helyet. A sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, “ráfér a magyarokra, hogy kicsit játékosabban, szabadabban gondolkodjanak a közterekről. Ha egy panelház szürke, semmitmondó, akkor miért ne lehetne a homlokzatát megváltoztatni? A zsűriben megpróbálom majd azt képviselni, hogy a dizájn 2010-hez, a mi korunkhoz legyen igazítva”.

Az öttagú szakmai zsűri további tagjai Szentpéteri Márton dizájnelméleti szakember, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (((írásmódban bizonytalan vagyok))) tanszékvezető egyetemi docense és Friedl Kiss Viktor tervező, festőművész, az ipari alpinizmusban nagy jártassággal rendelkező korábbi reklámfestő, aki a falfestés kivitelezését is magára vállalta. A Főtávot a zsűriben Eiles Tibor értékesítési igazgató képviseli.
A pályázat másik része olyan négyemeletes panelépületeknek szól, amelyek szívesen otthont adnának a művészeti pályázaton nyertes művek egyikének. Két épületet választanak majd ki, melyek lakóközösségei eldönthetik, hogy a négy legjobbnak ítélt pályamű közül melyiket szeretnék homlokzatukon látni. A pályázó épületek értékelésénél figyelembe veszik többek közt az elhelyezkedést, valamint azt, hogy átesett-e fűtéskorszerűsítési programon.
A pályázatok benyújtásának határideje mindkét kategóriában szeptember 20.
A benyújtott művészeti pályaműveket a nagyközönség is megtekintheti majd valamilyen formában: az interneten biztosan, de akár egy külön erre szervezett időszaki kiállítás keretében is – mondta Balog Róbert.

Ajánlott tartalom

Az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

A kormány demográfiai célja világos: segíteni kell, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ennek érdekében meg kell védeni a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát. A 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteki közös közleményében.