Elképzelhető, hogy jövőre már nem égetik el, hanem komposztálják a fenyőfákat Budapesten is, ahogy azt Győrben teszik. A néphagyományok szerint vízkereszt napja, január 6. körül "bontják le" a karácsonyfákat, ekkor kezdődik a farsangi időszak.

Jövőre talán már Budapesten is komposztálják a karácsonyfákat

Elképzelhető, hogy jövőre már nem égetik el, hanem komposztálják a fenyőfákat Budapesten is, ahogy azt Győrben teszik. A néphagyományok szerint vízkereszt napja, január 6. körül “bontják le” a karácsonyfákat, ekkor kezdődik a farsangi időszak.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője az MTI megkeresésére kedden azt közölte: a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. új vezetése vizsgálja annak lehetőségét, hogy 2011 karácsonya után a fenyőfákat Budapesten is komposztálják. Szűcs Panni elmondta, idén még a “régi módszer szerint ártalmatlanítják” a fenyőfákat, azaz, a rákospalotai Hulladékhasznosító Műben elégetik. A szóvivő jelezte azt is: a pusztazámori hulladéklerakóban éppen idén növelik a komposztálási kapacitást és új technológiákat is bevezetnek.
A korábbi években – még a cég előző vezetése – úgy nyilatkozott, hogy azért nem komposztálják a fákat, mert a fenyőnek magas a gyantatartalma, másrészt túlságosan munkaigényes lenne megtisztításuk a rajtuk felejtett fémkampóktól és díszektől.

Az FKF Zrt. a fenyőfa gyűjtőhelyek listáját a honlapján már közzétette, de a lecsupaszított karácsonyfákat akár a szemeteskukák mellé is ki lehet tenni.
Szűcs Panni közölte azt is, hogy az FKF Zrt. külön járatokat indít a nagyobb fenyőfák elszállítására; ezeket ugyanis méretük miatt előbb fel kell aprítani, mielőtt az égetőbe kerülnek.
Győrben már megtalálták a módját a karácsonyfák komposztálásának; a városban hozzávetőleg 40 ezer fából állítanak elő talajjavításra alkalmas komposztot.
A helyi közszolgáltató cég az MTI-nek azt mondta: fákat összedarálják, és az így nyert zöldhulladékot a komposzt-előállítás egyik alapanyagaként hasznosítják.
Mint mondta, a komposzt magas tápanyagtartalma miatt kiváló talajjavító, azt majd a közparkokban a bokrok alá és különféle növények környezetébe terítik. Az értékes anyag keresett termék a kerttulajdonosok körében is.
Pécsett padok és hulladékgyűjtő edények javítására használják fel a köztéri karácsonyfákat. A helyi városgondozási cég azt közölte: a magas fák ágait levágják, a törzseket kiszárítják, feldarabolják, hogy az így kapott faanyagból köztéri bútorok megrongálódott, hiányzó elemeit pótolhassák.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.