A Toyota és a Honda tervezi a piacra lépést. Úgy számolnak, hogy 22 millió forintnak megfelelő japán jen alatt tudják tartani az árat.

Jövőre már kapható az üzemanyagcellás autó

A Toyota és a Honda tervezi a piacra lépést. Úgy számolnak, hogy 22 millió forintnak megfelelő japán jen alatt tudják tartani az árat.

Ezer darab üzemanyagcellás autót dob piacra 2015-ben a Toyota és a Honda – közölte japán Nikkei Asian Review című japán lap. A hosszabb távok megtételére is alkalmas elektromos autók kezdőára 10 millió jen, azaz mai árfolyamon számolva 22 millió forint alatt lesz majd a lap információi szerint.

A Honda egy sedan típusú modellel készül előállni, amely várhatóan 2015 novemberében gördülhet le a gyártósorról. Az autót úgy tervezik, hogy egy töltéssel 500 kilométeres távolságot is meg tudjon tenni. Ez kétszer olyan hosszú út, mint amit egy “sima elemes” elektromos autó meg tud tenni. A Toyota szintén egy sedant készül piacra vinni, amely Japánon kívül az USA-ban és Európában is kapható lesz majd.

Mindkét gyártó úgy tervezi, hogy a kezdeti alacsony mennyiség után növelheti a darabszámot, sőt a Honda számításai szerint a 2020-as évekre a járművek ára is jelentősen csökkenhet, akár már három- és ötmillió jen környékén is hozzá lehet majd jutni egy-egy modellhez.

Az üzemanyagcellás autók is elektromos áramot használnak hajtásra, de abban különböznek akkumulátorral működő társaiktól, hogy éghető üzemanyag segítségével, egy kémiai folyamat végén állítják elő a villamos energiát.

forrás napigazdasag.hu

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.