Jövőre is érkezhet napelemes pályázat

Jelentős szerepet kap a napenergia hasznosítása a hazai energia- és klímapolitikában a jövőben – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a X. Szolár Konferencián.

Hangsúlyozta, hogy a véglegesítés alatt álló új nemzeti energiastratégia kiemelt célja az ország energiafüggetlenségének erősítése. Az államtitkár a jövőkép négy legfontosabb pontjaként említette a fogyasztók központi szerepét az energiastratégiában, az energiaellátás biztonságának erősítését, az energiaszektor klímabarát átalakítását, valamint gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségeit. Kaderják Péter előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy mind a négy ponthoz szorosan kapcsolódhat a napenergia hasznosítása. Az államtitkár kiemelte, hogy a tervek szerint a karbonsemleges (nukleáris és megújuló alapú) hazai áramtermelés részaránya eléri majd a 90 százalékot 2040-re a jelenlegi 60 százalékról. Ugyancsak 2040-re 20 százalék alá csökkentenék a magyar villamosenergia-import arányát a jelenlegi, átlagosan több mint 30 százalékról – jelezte.

Kaderják Péter kitért arra, hogy a napenergia hasznosításának várható jelentős elterjedése miatt meg kell erősíteni az időjárásfüggő áramtermelés hálózati és a piaci integrációs feltételeit. Az európai és a magyar szabályozás alapján a napelemes áramtermelőknek lényegében egyenlő feltételek mellett kell majd versenyezniük a hagyományos áramtermelőkkel – hívta fel a figyelmet. Hozzátette azt is: a rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban szeretnék felhasználni, hogy minél több projekt juthasson támogatáshoz.

A 2018-19-es intézkedésekről szólva az államtitkár kiemelte a kis- és középvállalkozásoknak kiírt, illetve a lakossági megújuló és energiahatékonysági pályázatok egyszerűsítését és a támogatások növelését. A megújuló alapú villamosenergia-termelés korábbi támogatási rendszerét a tendereztetés váltja fel. Az első METÁR-tendert már kiírták, ennek kiértékelése után 2020-tól folyamatosan jelennek majd meg új tenderek – mondta az államtitkár. Évi 2,5 milliárd forint új támogatás áll majd rendelkezésre, ami a várakozások szerint évente 150 milliárd forintnyi beruházást generálhat Magyarországon – fejtette ki Kaderják Péter. A konferencia fővédnöke Áder János köztársasági elnök, akinek üdvözletét, külföldi tartózkodása miatt, Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága vezetője adta át a rendezvény résztvevőinek.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.