Jönnek a cukorból készült akkumulátorok

A Virgina Tech kutatói olyan glükózalapú akkumulátort fejlesztettek ki, ami sokkal tovább bírja, mint a jelenleg elterjedt lítium-ion akkumulátorok. A cukor, egészen pontosan a glükóz remek energiaforrás, a növények és állatok könnyen energiává alakítják.

A most kifejlesztett akkumulátor nagyjából 596 Ah-t termel kilogrammonként, nagyjából tízszer annyit, mint egy lítium-ion akkumulátor. A problémát a fejlesztésnél az jelentette, hogy a nem biológiai szerkezetek nem képesek energiává alakítani a cukrot. A kutatók éppen ezért enzimeket használtak. Azt még nem tudják, mennyire stabil az akkumulátor, hogyan bírja a többszöri feltöltést. Y.H. Percival Zhan, a projekt vezetője azt mondja, hogy még legalább három évre van szükség ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön. A másik kérdés, amire még nincs válasz, hogy egy ilyen akkumulátort lehetne-e autókban használni. Egyelőre maradnak a telefonoknál és hasonló nagyságú kütyüknél. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ha elterjednek ezek a fajta akkumulátorok, az a cukor drágulását okozhatja. Ez pedig rosszul érintené a fejletlenebb régiókat, alapvető élelmiszerek drágulását is hozva maga után.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.