Jön a zöld kötvény

A társadalomtudatos vásárlást elősegítő Fair Trade címke után jön az ökotudatos befektetést fémjelző Zöld kötvény, állítja a Fairtrade and Rainforest Alliance. A “célközönséget” természetesen a nyugdíjalapok és más befektetési intézmények alkotják.

“Climate Bond Certificate” névre fog hallgatni az a sztenderd, mellyel zölddé – pontosabban alacsony-karbontartalmúvá- nyilvánítanak egyes befektetési lehetőségeket, írja a piacesprofit.hu. A cím elnyeréséhez természetesen alapos vizsgálatnak kell alávetnie magát minden projektnek, illetve vállalkozásnak. A minősítést független auditorok, mint a KPMG és a DNV fogják elvégezni, így a befektetési alapoknak nem kell külön bajlódniuk a zöld renoméért ácsingózó projektek vizsgáztatásával. A minősítés koordinálása a Climate Bonds Initivative (Klímakötvény Kezdeményezés) nevezetű nonprofit szervezetre hárul majd, melynek Klímakötvény Sztenderd Tanácsa hagyja jóvá az előterjesztéseket. A Tanács tagságát intézményes befektetőkből és nem-kormányzati szervezetekből áll. A Reuters információi szerint köztük van a Kaliforniai Tanárok Nyugdíjalapja és a Natural Resources Defense Council nevű környezetvédelmi lobbicsoport is. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint 140 ezer milliárd dollárra lenne szükség a század közepére, hogy globálisan átállhassunk a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiákra, s ezzel megakadályozzuk a további éghajlatváltozást. Ennek elősegítéséhez a 90 ezer milliárd dolláros volumenű globális kötvénypiac bevonását igyekszik előmozdítani a Zöld Kötvény Kezdeményezés.

A Reuters szerint egy nagybank már közel van ahhoz, hogy az új zöld minősítéssel ellátott kötvényt dobjon piacra. Nem is keveset: 500 millió dollárnyi “eszközökkel lefedett” papírról van szó. Az elvileg hosszú távú profit-távlatokra koncentráló és etikus befektetéseket kereső nyugdíjalapok, már eddig is keresték a zöld invesztálás lehetőségeit, sőt a kereskedelmi bankok részéről is felmerült, hogy a környezetszennyező projektek hitelezése árt a pénzintézet márkanevének. A Világbank már piacra dobott zöld kötvényt, mintegy 3 milliárd dollár értékben.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.