Jön a napelemes önmelegítő kabát

Ez is megvan: szabadalmaztatták az önmelegítős ruha anyagát.

Az MIT kutatói-fejlesztői által feltalált anyag a Nap hőjét raktározza el rosszabb időkre, például a hűvös estékre. Egy polimer réteg révén az anyag a magába gyűjtött hőmennyiséget képes kémiailag elraktározni, és később a viselője rendelkezésére bocsájtani. Egy ilyen kabát fényre vagy akár a testhőre is tudna aktiválódni, így elég belebújni, és szükség esetén már indulhat is a kívánt hőhullám.

A fejlesztők szerint akár 34 Celsius fokkal is melegebbet tudna csinálni az anyag, mely egyelőre még azért nem vásárolható meg egy sima ruhaboltban. Azt mondják viszont, hogy a réteget könnyű előállítani, úgyhogy most ruha- és ablaküveg-gyártókat keresnek, hogy megindulhasson a nagyipari előállítás is.

Napelemes ruhák egyébként már idáig is léteztek, de ezeket az embernél lévő elektronikus eszközök töltésére találták ki, nem magára az emberre – pedig a régi humanista bölcsesség szerint még mindig inkább egy lefagyott kütyü, mint egy megfagyott júzer, ugye-ugye.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.