Várhatóan májusban mutatja be Brüsszel a környezetkímélő közlekedés támogatására összeállított javaslatcsomagot.

Jön a környezetbarát autók aranykora

Várhatóan májusban mutatja be Brüsszel a környezetkímélő közlekedés támogatására összeállított javaslatcsomagot.

Maros Sefcovic, az Európai bizottság elnökhelyettese szerint az ebben foglalt, 2021-től forgalomba kerülő új autók károsanyag-kibocsátási értékeit roppant szigorúan szabja majd meg az uniós testület, ezenkívül várhatóan a Bizottság forrásokat biztosít majd az elektromos- és hidrogénhajtású gépjárművek töltőállomásainak kiépítésére is.

Sefcovic szerint Európában a légszennyezés 17 százalékáért a közúti közlekedés tehető felelőssé, a szennyezett levegő miatt pedig 450 ezer uniós polgár veszti életét idő előtt. „Ez egyértelmű jelzés, hogy valamit tennünk kell az ügyben” – mondta a szlovák származású politikus. Ahhoz, hogy a környezetbarát technológiák elterjedhessenek, véleménye szerint 1,5 milliárd euróra lenne szükség, hogy az európai főbb közlekedési útvonalakon kiépítésre kerüljön az alternatív töltőállomások hálózata. Tervei szerint ezt az összeget uniós büdzséből fedezik majd, és ezzel egy időben az érintett úthálózatokon az önvezető autók közlekedéséhez szükséges infrastruktúrát is kiépítik majd, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.