Kutatók szerint alulbecsülik a fosszilis tüzelőanyagokat használó erőművek szén-dioxid-kibocsátását. A különbség nem csekély: éves szinten akár ötmilliárd tonnányi üvegházgázt is jelenthet.

Jobban szennyeznek a szénerőművek, mint gondolnánk

Kutatók szerint alulbecsülik a fosszilis tüzelőanyagokat használó erőművek szén-dioxid-kibocsátását. A különbség nem csekély: éves szinten akár ötmilliárd tonnányi üvegházgázt is jelenthet.

Jelentős eltérés van az erőművek valódi szén-dioxid-emissziója és az ENSZ által is figyelembe vett érték között – mutat rá kutatók egy csoportja. Az Environmental Research Letters folyóiratban megjelent kutatás szerint ugyanis a jelenlegi számítási rendszer csak a rendszerbe állításának évétől veszi figyelembe egy új erőmű emisszióját. „Sokkal valósabb számot kapnánk, ha a teljes üzemidő alatti összes kibocsátást vennénk figyelembe” – vélte Robert Socolow, a Princeton Egyetem kutatója. A professzor szerint például a szénerőművek így számított emissziója a 2012-es évre 19 milliárd tonna, szemben a korábban becsült 14 milliárd tonnás szén-dioxid-kibocsátással. (A fosszilis alapú tüzelőanyagok szén-dioxid-kibocsátása rekordot döntött 2013-ban, elérve a 36 milliárd tonnát – a Global Carbon Projekt közlése szerint.)

A számítási módszer megváltoztatása azért lenne időszerű, mert az elmúlt évtizedben egyfajta „fekete reneszánsz” ment végbe a világban. A szénfelhasználás világszerte nő: az elmúlt évtizedben a 2000-es értékhez képest hetven százalékkal emelkedett, évi 7700 millió tonnára. A szén fedezi a világ energiaszükségletének 30 százalékát, az áramellátás 40 százalékát: ilyen magas értékre a 70-es évek óta nem volt példa. A folyamatnak pedig egyelőre nem látszik a vége. Egyedül a kínai szénalapú áramtermelés éves növekménye nagyobb, mint a 25 európai OECD-tagállam teljes megújulóenergia-kapacitása – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) „Medium Term Coal Market Report” című, év elején közzétett kiadványából. (Teljes egészében nem állhatunk át megújuló energiaforrásokra, de az arányukat növelhetjük.)

Pedig a széntüzelés az egyik legfontosabb kiváltó oka a globális felmelegedés okozta klímaváltozásnak: a kutatók szerint az összes szén-dioxid-kibocsátás 10 százalékáért a szénerőművek a felelősek. Emellett, mint az korábban megírtuk, egy erősen vitatott kutatás szerint csak Európában közvetve 18 ezer ember haláláért tehetőek felelőssé a szénerőművek. A szén égetése következtében a levegőbe kerülő szennyezés miatt fellépő egészségügyi költségek még a legóvatosabb becslés szerint is elérik a húszmilliárd eurót, a széntüzelésre visszavezethető megbetegedések miatt kieső munkanapok száma pedig meghaladja a négymilliót.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.