Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Jó üzlet a biodiverzitás „vidámparkja”

Jó üzlet a biodiverzitás „vidámparkja”

A Terra Botanica 2010 áprilisa óta várja látogatóit a franciaországi Angers-ben. A 112 millió dolláros ráfordítással épült ökovidámparknak évi negyedmillió látogatóra kell szert tennie, hogy nyereséges legyen.

A klímaváltozás és a biológiai sokszínűség csökkenése mindenki által ismert problémák. A flóra és fauna változatosságát ünneplő 11 hektáros park ötlete az ezredfordulón merült fel. Az építkezés 2008-ban kezdődött el. A dolog iróniája, hogy a projektet olyan területen valósították meg, amely korábban egy golfpályának és egy reptérnek adott otthont. A beruházók ezzel tanúbizonyságot tettek arról, hogy minden földterület rehabilitálható.

Európa első „növény-vidámparkjában” a virágok és fák mellett a képernyők és kijelzők is fontos szerepet játszanak. A sok ezer növényfajta megtekintésén túl interaktív attrakciók szolgálják az ismeretterjesztést: történelmi, helyrajzi, esztétikai és tudományos szempontból nyújtanak információkat. Nemcsak üvegházban lehet itt szórakozni, de 4D-s moziban is.

Amint a CNN rámutatott ugyanakkor, egy hasonló park már megbukott: 1999-ben nagy csinnadrattával nyitotta meg kapuit az Earth Center az angliai Doncasterben, de 5 év után üzemeltetői kénytelenek voltak bezárni, mert alacsony volt a látogatottsága. A szigetország délnyugati részén működő The Eden Project 2000-es megnyitása óta viszont több mint 10 millió látogatót számlált.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.