Jó hír, ha ingyenáram kell: zuhan a napelemek ára

Évente 5-12 százalékkal csökken a napelemes rendszerek kiépítésének költsége, az amerikai piacon már hat év óta folyamatosan.

Miközben egyre jobb a napelemek hatékonysága – olyannyira, hogy nemrég már az esőelemet is kitalálták –, sok háztartás továbbra sem akar saját telepítésű napelemeket. Az indok nagyjából minden esetben ugyanaz: túlságosan sokba kerülne rendszer. A jelek szerint azonban az árak folyamatosan csökkennek, így előbb-utóbb egyre többen ugorhatnak majd bele egy ilyen jellegű beruházásba.

Jó hír, hogy a tengerentúlon már megindultak lefelé az árak, és a felmérések szerint ez nemcsak egyszeri alkalom, hanem évek óta jelen lévő tendencia – írja a Phys. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium, valamint a Berkley Lab legutóbbi jelentése szerint az USA-ban 2015-ben átlagosan mintegy 5-12 százalékkal esett a rendszerek ára. A lakossági piacon 5, a kisebb, nem lakossági rendszereknél 7, a nagyobb, nem lakossági rendszereknél 9, míg az ipari méretűeknél 12 százalékos csökkenés figyelhető meg 2014-hez képest.
Mindez azt is jelenti, hogy ez már a hatodik egymást követő év, amikor lefelé mennek az árak. A költségek csökkenésének egy részét az adja, hogy egyre több cég foglalkozik napelemes rendszerek tervezésével és telepítésével, a piaci verseny miatt pedig egyre olcsóbban végzik el a munkát. Ez a faktor például a magyar piacra is igaz.

Kisebb mértékben, de a napelemgyártók versenye is hozzájárul az olcsóbbsághoz: a néhány éve berobbanó kínai vállalatok, akárcsak a mobilpiacon, egyre jobb minőséget képesek előállítani egyre olcsóbban. EU-s védővám ide vagy oda, ez a hatás is lefele nyomja a napelemezés költségeit.

Eközben ráadásul egyre több nagy gyártó ad ki az otthoni energiatárolást megoldó házi akkumulátort. És ha már tárolni is tudjuk majd a napenergiával generált áramot, akkor tényleg nem vagyunk messze egy igazi és fenntartható rezsicsökkentéstől.

forrás: hvg.hu

 

Kövessen minket FACEBOOKON is

Ajánlott tartalom

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.