Jó hír érkezett, ha hitelből telepítene napelemet

A napelemes pályázati keret folyamatosan csökken, Pest megyében már le is zárult.

Rengeteg téves információ kering arról, hogy a magyarországi lakosság számára már nem elérhető a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott 0%-os hitelprogram (MFB0), mely lehetőséget teremtett megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek kialakítására. Ez az információ pedig nem teljesen igaz! Ettől a lehetőségtől csupán a Közép-magyarországi régióban élők estek el, ugyanis 2019. október 17-én felfüggesztésre került a VEKOP-5.2.1-17 „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” pályázati kérelmek befogadása az MFB Pontokon. Így azon Pest megyei lakosok, akik a napelemes rendszer megvásárlását MFB hitel felvételével tervezték már elestek ettől a lehetőségtől.

MIT TEHETNEK A TOVÁBBIAKBAN A PEST MEGYÉBEN ÉLŐK?

A villanyszámla kiváltásához szükséges napelemes energiatermelés mielőbbi elindítása érdekében a támogatástól elesett Közép-magyarországi régióban élő lakosok így saját forrásból, vagy egyéb banki finanszírozással tudják ezt követően megvásárolni saját napelemes rendszerüket.

A VIDÉKIEKNEK MÉG NYITOTT A LEHETŐSÉG

A Pest megyén kívül élő lakosság szerencsésebb helyzetben van, mivel az ők hiteligényét másik, még nyitott operatív programban kezeli a Magyar Fejlesztési Bank. A vidéki lakosság a támogatása a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú és „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című programból valósul meg. Természetesen a VEKOP-os pályázat felfüggesztése előre vetítheti, hogy idővel a GINOP-os forrás is kimerül, ezért azok számára javasolt mielőbb cselekedni, akik elkötelezettek a napelemes rendszerek vásárlása mellett.

Csökkent a keret 

2020.07.08-án megjelent tájékoztatás szerint csökkentésre kerül a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú, „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című MFB0-ás hitelprogram keretösszege. A módosítás során a hitelprogramban a rendelkezésre álló keretösszeget 91,21 milliárd Ft-ról 75,98 milliárd forintra csökkent. Ez pedig azt jelenti, hogy közelebb került az az időpont, amikor a GINOP-os program is végleg kimerül.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.