Jelentősen korszerűsödött Budapest szennyvízhálózata

A fővárosi önkormányzat mintegy 40 millió eurós – mintegy 11,2 milliárd forintos – uniós forrás felhasználásával új szennyvíz-beruházásokat valósított meg az ÉlőDuna projekt részeként – tájékoztatta a projekt pr-cége hétfőn az MTI-t.

A beruházás keretében új tehermentesítő gyűjtőcsatornák épültek Budapest 16 különböző pontján. Mindez 15 kilométernyi új gyűjtőcsatorna megépítését jelentette városszerte, valamint sor került a ferencvárosi, kelenföldi és albertfalvai szivattyútelepek rekonstrukciójára és fejlesztésére.
A projekt során megépülő csatornaszakaszok kiválasztásánál alapvető szempont volt, hogy kapcsolódjanak az ÉlőDuna projekt eredeti célkitűzéseihez, azaz a csepeli központi szennyvíztisztító telep vízgyűjtő területén helyezkedjenek el.
Az ÉlőDuna projekt kiegészítő beruházásainak keretében elkészült szakaszok elsősorban a biztonságos szenny- és csapadékvíz-elvezetést szolgálják, illetve olyan üzemviteli, átterelési lehetőséget biztosítanak, amely későbbi hálózatfejlesztések alapja lehet.

A fejlesztés nyomán a központi szennyvíztisztító vízgyűjtő területén biztonságosabbá vált a szenny- és csapadékvíz-elvezetés, a szivattyútelepek is megbízhatóbban és gazdaságosabban működnek. A projekt eredményeképpen csökkent a fővárosban az elöntések veszélye, valamint korszerű, szagmentes, teljesen automatizált telepek épültek.
A kiegészítő beruházások finanszírozása az ÉlőDuna projekt megvalósítása során elért megtakarításokból és kiegészítő forrásokból rendelkezésre álló keretből történt. Ennek 65 százaléka uniós támogatás, 20 százaléka állami forrás, 15 százalék pedig a fővárosi önkormányzat önrésze.
A közlemény szerint az év végéig megtörténik a projekt végleges lezárása.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.