Jelentősen csökkent a fehér gólyák szaporulata Tolna megyében

A májusi, júniusi esőzések miatt jelentősen csökkent idén a fehér gólyák szaporulata Tolna megyében, ahol a Magyar Madártani Egyesület (MME) felmérése szerint csak minden második fészekben volt fióka; országszerte nem ennyire rossz a helyzet, de a kirepülő fiókák száma elmarad az átlagostól.

Tolna megyében közel 270 fészket mértek fel az egyesület tagjai, ezek közül 127-ben találtak gólyapárt, 68 fészekben pedig nem volt szaporulat – ismertette az MTI-vel a napokban befejezett felmérés eredményét Nagy Sándor, az MME dombóvári csoportjának titkára. Ehhez hasonló sikertelen költésre 1981 óta nem volt példa Tolna megyében; a legjobb években 600 fióka hagyta el a fészkeket, most optimális esetben 125 lesz a kirepülő fiókák száma – tette hozzá.
Az egyesület Tolna megyében egyetlen fészket talált, ahol négy fiókát neveltek, 14 fészekben három, többségükben 1-2 fióka volt. A kirívóan gyenge szaporulatot a májusi, júniusi hideg, esős időjárás okozta: ha a gólyák leszálltak a fészekről, a fiókák kihűltek; ha nem hagyták el a fészket, akkor táplálékhiány miatt pusztultak el a fiókák. Május 20. és június 10. között az MME becslése szerint 120-150 2-3 hetes fióka pusztult el.
Rontott a helyzeten az is, hogy a gólyák által kedvelt településeken – Szakályban, Regölyben, Belecskán, Bátán, Bátaszéken – a tápláléklelőhelyeket víz borította.

Mint az MME dombóvári vezetője mondta, még nem volt példa arra sem, hogy a fiókák fejlődése ennyire késett volna: még 2-3 hét kell ahhoz, hogy az állatok repülni tudjanak, holott már repülniük kellene ahhoz, hogy a vonulást időben megkezdhessék.
A gólyapárok száma folyamatosan csökken Tolna megyében. 2000-ben 190 pár fészkelt Tolnában, az állomány 2010-re egyharmadával csökkent. A csökkenésre nincs magyarázat: a körülmények, a fészkelőhelyek, tápláléklelőhelyek nem változtak. A gyengébb szaporulat mellett mérgezések ritkították az állományt.

Az országos helyzetről Nagy Károly, az MME Monitoring Központjának vezetője elmondta: az eddig beérkezett adatok alapján 2010 nem lesz kiemelkedő év a gólyaállomány szempontjából; egyes területeken, például Zala megyében várhatóan az országos átlag fele lesz a kirepülő fiókák száma, míg Pest, Nógrád, Békés megyében gyenge évet vetítenek előre az adatok.
Magyarországon 5000-5500 gólya fészkel, jelentős részük a Dunától keletre eső területeken.
Évente átlagosan 2,5 fióka jut egy fészekre, 2005-ben ez a szám 1,58 volt, idén hasonlóra számítanak. Az átlagos fiókaszám évenként ingadozó; a szintén gyengébb 2009-es évben 2,21, míg 2007-ben és 2008-ban 2,7 és 2,8 között volt az országos átlag – mondta Nagy Károly.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.