Jelentősen alábecsülték a felhők klímaváltozásban játszott szerepét

A klímaváltozásra vonatkozó eddigi előrejelzések jelentősen alábecsülték a felhők szerepét, ami azt jelenti, hogy a jövőben várható melegedés jóval súlyosabb lehet az eddig feltételezettnél – figyelmeztetnek a szakemberek egy új tanulmányban.

A Yale Egyetem és a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói műholdas adatokat elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy a felhők az eddig véltnél sokkal több vízcseppet és kevesebb jégkristályt tartalmaznak.

A jégkristályokkal teli felhők több napsugarat vernek vissza, mint a vízcseppel teliek, megakadályozva, hogy a napsugarak elérjék és felmelegítsék a Föld felszínét – írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a felhők jelenlegi vízcsepptartalmáról szóló becslések helytelensége miatt, félrevezetőek az előrejelzések a jövőbeli melegedésre. A légköri szén-dioxid koncentráció növekedése miatt ugyanis a korábban véltnél kevesebb felhő lesz képes visszaverni a napsugarakat.

A kutatók szerint ha az iparosodás előtti szinthez képest duplájára emelkedik a légköri szén-dioxid koncentráció, az akár 5,3 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedést is eredményezhet, ami jóval meghaladja a régebbi modellek által előre jelzett 4,6 Celsius-fokos emelkedést.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.