Javított szilícium, olcsóbb napelem

Nincs megállás a napelemek technológiájának jobbításában. A legújabb az ausztráliai Új-Dél-Wales-i egyetem (UNSW) kutatóitól származik, akik az alacsony hatásfokú, napelemhez alkalmazott szilícium javításához találtak új módszert. A tudósok célja az volt, hogy e félvezető hatékonyságát jelentősen növeljék.

Az ausztrál csapat felfedezett egy olyan mechanizmust, amely ellenőrzi az alacsony minőségű szilícium atomszerkezetébe bevezetett hidrogénatomok töltési állapotát, amely meghatározza a hidrogén mozgását a szilíciumban, hogy ezáltal kijavíthassák annak hiányosságait, és ezzel a napelemek teljesítményét fokozzák. Jelenleg a standard, kereskedelmi forgalomban lévő, szilíciumos napelemes cellák hatékonysága maximum 19%. Az UNSW kutatói által szabadalmaztatott eljárással elérhető a 21-23% is. Mint Stuart Wenham, a projekt vezetője elmondta, ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a gyengébb minőségű szilíciummal magasabb hatásfokot érjenek el, mint a jobb minőségű anyagból készült napcellákkal és ezáltal jelentősen csökkenteni lehet a gyártási költségeket, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.