Javítják a Fertő-tó élővilágának létfeltételeit

A Fertő-tavi nádas vízellátásának javítására, az ottani élővilág életfeltételeinek jobbítására közel egymilliárd forintos projekt kezdődött európai uniós támogatással a tó magyar oldalán.

A beruházás költségének 85 százalékát a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyerte el a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövizig) konzorciuma kétfordulós pályázaton – mondta Reischl Gábor, a nemzeti park igazgatóságának vezetője az MTI-nek. A program során növelik a nádas vízellátását biztosító csatornahálózat áteresztő képességét, és kedvező áramlási viszonyokat alakítanak ki a tó magyar oldalán. Így a nádas élővilága esélyt kap a továbbélésre. Ezt a célt szolgálja a nádas és a tómeder vízpótló csatornáinak rekonstrukciója, amelynek keretében 76 kilométer hosszú csatornát újítanak meg, és új összcsatornát alakítanak ki. A csatornák helyreállításával pótolják a friss vizet a nádas övezetben.

Erre azért van szükség, mert a jelenleg gyakran pangó, oxigénben szegény vizek kedvezőtlenül hatnak a növénytársulások és az állatfajok élőhelyeire, rontják a nádas egészségi állapotát. Már pedig a nádasok szerepe jelentős a tó életében, a jó minőségű nádasok javítják a tó vízminőségét, az elöregedett nád viszont gyorsítja a tó feltöltődési folyamatát. A rekonstrukció nyomán olyan vízáramlási viszonyok jönnek létre, amelyek nagyobbrészt önműködően biztosítják, hogy a jövőben ne álljon elő az áramlást akadályozó eliszapolódás. A most zajló tervezési szakaszban a szakemberek geodéziai méréseket végeznek annak megállapítására, hogy milyen szélességű legyen a csatorna egyik-másik szakasza. Ezt követően határoznak az alkalmazható technológiáról. A kivitelezés a tervek szerint az év végén, jövő év elején indul. A program két év alatt valósul meg.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.