Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Így lehet hatékonyabb a napelem
Tudj meg többet: Napenergia

Így lehet hatékonyabb a napelem

A Natcore Technology kifejlesztette a világ első tömegtermelésre is alkalmas tökéletesen sötét szilikoncelláját.

A cég szerint új LPD nevű technológiájuknak köszönhetően a készülék a felfogott napsugarak 100 százalékát képes elektromosságá alakítani, ezzel lényegesen hatékonyabb lenne, mint a most használatos napelemek. A Natcore új szilikonostyái szinte az összes rájuk vetülő napfényt elnyelik, ezért sokkal kevesebb energia veszik kárba. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a szilikonostyák csupán egy összetevőjét jelentik egy napelemnek, ezekkel még nem lehet elektromosságot termelni. Ezért a Natcore társult a National Renewable Energy laboratóriummal, így az LPD technológia segítségével minden eddiginél hatékonyabb napelemek építhetők. A gyártó kémiai folyamattal éri el a tükröződésmentességet szemben az eddigi költségesebb hőkezeléses eljárásokkal, így ez az első olyan technológia, mely kereskedelmi forgalomba is hozható. Tízszer kevesebb napfényt ver vissza a Natcore találmánya, így a kész napelemek hatékonysága 3 százalékkal növelhető. Ez napi szinten rengeteg plusz energiát jelent, remélhetőleg hamarosan a nagyközönség számára is elérhető lesz.

Ajánlott tartalom

7 év alatt megtérül a napelemes beruházás? Lehetséges!

A cikkben bemutatott beruházás esetében lehetséges a 7 év alatti megtérülés.

Nincs hozzászólás

  1. A 3%-ot – egy ilyen tízszer jobb fényelnyelésű felület esetén – kicsit kevésnek tartom, ez azt jelentené, hogy ha pl. eddig 10%-os volt a hatásfoka, akkor most 10.3% lett. A 3 százalékpontos növekedés már reálisabbnak tűnik: azaz ha eddig 10% volt a hatásfoka, akkor ettől az újítástól 13%-os lett, amely látványos növekedés!

    Mindössze több pontosságot szeretnék kérni a cikkek írójától. Ha már energiáról beszélünk, akkor legalább egy elvárható szintű tudományos alaposság legyen mögötte… Köszönöm a többi olvasó nevében is!