Japánban is felkapták a fejüket a forradalmi magyar vízházra

A víz kiegyenlíti a hőmérsékleti különbségeket, így egy ház fűtésére-hűtésére is alkalmas a magyar tervező szerint, aki Kecskeméten épített fel első vízházát. A szabadalommal védett megoldás többek között a japánok érdeklődését is felkeltette.

„A víz remek adottságokkal rendelkezik: a Föld legnagyobb területén hozzáférhető, nagy hőtároló képességgel rendelkezik és átlátszó, esztétikus anyag.” – sorolja fel Gutai Mátyás építész azokat az indokokat, amelyek a víz mellett, mint „szigetelőanyag” mellett szólnak. A vízház azon a felismerésen alapszik, hogy a magukra hagyott folyadéktömegek a hőmérsékleti különbségeket hatékonyan kiegyenlítik egymás között akár egy épület léptékében is. Mindemellett a víz a világ legtöbb pontján egy helyben, akár ingyen begyűjthető anyag – lásd esővíz. „Nincs szállítási –vagy anyagköltség, se az ezzel járó környezetszennyezés. A felhasznált víz emellett újrahasznosítható és visszaengedhető a környezetbe.” – érvel megoldása mellett az ötletgazda.

A Tokiói Egyetemen – ahol Gutai a BME mellett végezte tanulmányait – a fenntarthatóság volt a központi téma: „A fenntarthatóság céljait minél inkább építészeti eszközökkel akartam eléri.” – mondja a magyar tervező. Így született meg a vízház elképzelése, melynek alkotó paneljeit vízzel töltik fel, így gyakorlatilag a házban tartózkodót körbe veszi a hőmérséklet kiegyenlítő tulajdonsággal bíró víz. „A víz a dupla üveg vagy alumíniumfelületek között több centiméter vastagságban áramlik, nem csak az ablakoknál, vagy a burkolt felületekben, de a padlóban és mennyezetben is.” – magyarázza az építész.

A víz a nap energiáját napkollektor vagy napelem nélkül is képes összegyűjteni és tárolni, tehát Gutai vízháza nem csak a hőmérsékleti különbségek kiegyenlítésével képes komfortérzetet biztosítani, de a nappal gyűjtött hővel este képes fűteni a házat és ugyanígy – a meleg nyári napokon – az éjszaka gyűjtött hideggel hűteni azt. A rendszerrel azonban nem csak a napi ingadozás kiegyenlítésére nyílik lehetőség, de a szezonális napenergia tárolásra is. „Ezt tőlünk Nyugatra jellemzően napkollektorok segítségével végzik, de egy leszigetelt víztartállyal, ugyanerre a vízpanelek is képesek.” – mondja Gutai.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.