Japánban csökkentik és 20 évre rögzítik “napáram” díjtételeit

A japán kormány pénteken jóváhagyta azt a javaslatot, hogy 10 százalékkal csökkenjen a naperőművekből származó villamos energia ára. Az új díjtétel április 1-jén lép életbe, és húsz évig lesz érvényben.

A Bloomberg beszámolója szerint egy kilowattóra villamos energia díja 37,8 jen, (96 forint) lesz. A díjcsökkentés az első komolyabb központi intézkedés azóta, hogy a kormány a tiszta energiát támogató programot indított tavaly júliusban. A többi kategóriában nem változnak a díjtételek: a szélenergiából származó áram 23 jen lesz kilowattóránként a következő húsz évben. A hőenergiából nyert áram 27 jen lesz kilowattóránként a nagyobb, és 42 jen a kisebb erőműveknél a következő tizenöt évben.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.