Japán: Tűz ütött ki a négyes reaktorban

Kigyulladt a fukusimai atomerőmű négyes reaktora. A japán kormány hivatalos közleménye szerint a tűz nem fenyegeti a nukleáris fűtőanyagot, de kritikus fontosságú az eloltása, mert a tűz okozta károk, és az emelkedő hőmérséklet növelheti a szabadba kerülő radioaktív szennyezés mértékét.

2414 az azonosított halottak száma
Az AP hírügynökség jelentése szerint a földrengés és a cunami áldozatainak hivatalos száma 2414-re emelkedett, nagy részük (1254) Mijagi prefektúrából való. Az eltűntek listáján 3118-an vannak. Az áldozatok valós száma ennél sokkal több, tízezres nagyságrendű lehet.

Megsérülhetett a kettes reaktor tartálya a robbanásban
Bár biztosat még senki nem tud, a Kyodo japán hírügynökség az erőművet üzemeltető TEPCO-ra hivatkozva azt jelentette, elképzelhető, hogy a legutóbbi robbanásban megsérült a kettes reaktor tartálya. A sugárzás szintje a reaktor környékén emelkedik, ami arra utal, hogy radioaktív hűtőfolyadék szivárog a megsérült reaktorból.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.