Az egykori Békés Megyei Könyvtár békéscsabai épületét az elmúlt időszakban több mint 900 millió forintért teljesen felújították, kibővítették, és az immár tudásházzá átalakított ingatlanba a japán Mitsubishi Electric által szállított hűtő-fűtő technológiát szereltek be - közölte a zöld energia lehetőségei Magyarországon és Békés megyében című konferencia alkalmából az intézményt fenntartó Békés Megyei Önkormányzat elnöke.

Japán technológiával hűtik és fűtik a békéscsabai tudásházat

Az egykori Békés Megyei Könyvtár békéscsabai épületét az elmúlt időszakban több mint 900 millió forintért teljesen felújították, kibővítették, és az immár tudásházzá átalakított ingatlanba a japán Mitsubishi Electric által szállított hűtő-fűtő technológiát szereltek be – közölte a zöld energia lehetőségei Magyarországon és Békés megyében című konferencia alkalmából az intézményt fenntartó Békés Megyei Önkormányzat elnöke.

Domokos László (Fidesz) elmondta: az egykori megyei könyvtár épülete 1200 négyzetméter hasznos alapterülettel bővült, és a felújítás során, amelyet teljes egészében a megye finanszírozott, kiemelt szempont volt a zöld energia felhasználása.
A jelenleg immár 5700 négyzetméteres épületegyüttes fűtése és hűtése korábban azért okozott problémát, mert az eredetileg kizárólag könyvtári célból épült ingatlan klímaberendezését nem volt érdemes bekapcsolni a magas költségek miatt. A könyvtár ezért korábban nyári szünetet tartott.

A legmodernebb japán technológia segítségével az immár tudásházzá átépített ingatlanban képesek az év 12 hónapjában nyitva tartani, így már beköltözhetett több, első sorban informatikai és tartalomszolgáltató vállalkozások is az épületbe.
Domokos László felhívta a figyelmet arra, hogy az új gépészeti technológia révén megszűnt a CO2 kibocsátás Békéscsaba belvárosában, ami éves szinten 230 tonna megtakarítást jelent, ami 100 autó éves CO2 kibocsátásának felel meg.

Az új technológia úgynevezett levegő-levegő rendszerű hőszivattyún alapul, amelynek berendezéseit az épület tetején helyezték el. A technológia speciális gázfelhasználásának köszönhetően, a külső hőmérséklettől függően változik a gáz halmazállapota, s ez az eltérés gondoskodik az ingatlan fűtéséről és hűtéséről.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).