Japán kutatók felfedezték az okos sarat

Kutatók véleménye szerint a teljes, USA-ban felhasznált kőolaj 4,6 százalékából műanyagot gyártanak, amelyből további több száz termék készül. Egy japán kutatócsoport zöld megoldások kidolgozásán munkálkodik, melynek alapja a agyag és a víz.

A műanyag tulajdonképpen kis százalékban agyagból, és kevesebb, mint fél százalékban szerves vegyületekből készül, mely vízben oldódik. A keverék egy erős, önmegkötő műanyaggá válik, melyet a hidrogéllel azonosítottak. Ezt az egyedülálló anyagot bármilyen tárgyba be lehet alakítani.
A műanyag tartalmaz egy speciális összetevőt, nátrium-poliakrilátot, mely szuper nedvszívó anyag, súlya 300-szorosát nyeli el a vízben. Bár az anyag szerves, némi biztonsági aggály merült fel kapcsán, mert ha nem megfelelően kezelik, zavart okozhat az endokrin rendszerben, sőt, akár halálhoz is vezethet. A műanyag még nem tökéletes, a kutatócsoport továbbra is a hozzávalók arányain dolgozik, hogy a keverék tökéletes legyen.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.