Japán földrengés: Robbanás volt az atomerőműben (videó)

Feltehetően gázrobbanás történt a fukusimai atomerőműben.

Az erőművet üzemeltető tokiói villamosművek szerint négy dolgozó megsebesült, amikor a hűtési folyamatban használt hidrogén robbant be a Tokiótól 240 kilométerre északra található 1-es számú atomerőműben.

Folyamatosan mérik a sugárzást
A fukusimai erőműből radioaktív gőz kerül ki, ezért a szakemberek folyamatosan mérik a környéken a sugárzást. A megsérült reaktor környékén a normálisnál nyolcszor nagyobb értékűt regisztráltak, a létesítmény vezérlőtermében pedig a normális sugárzási szintnek az ezerszeresét.

Még nem minősítették
Bár még nincs hivatalos besorolása a fukusimai robbanásnak, a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (NES) szerint legalább 5-ös, vagyis “külső kockázattal járó baleset” történt.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.