Japán erőmű: Mi a legrosszabb, ami történhet?

A New Scientist Short Sharp Science blogja remek összefoglalót írt egy zónaolvadás várható következményeiről.

A legrosszabb eshetőség, ha a reaktortartályt körbevevő, 13 centi vastag acélból készült konténmenttartály a hűtés hiánya miatti nyomásnövekedés következtében megreped, ekkor radioaktív gázok, főként cézium- és jódizotópok szabadulhatnak ki, ám ezeket a konténment épület – ami a hírek szerint nem sérült, felfoghatja. Az ugyanakkor, hogy az erőmű közelében már kimutattak céziumot, arra utalhat, hogy a fűtőanyag közvetlenül is érintkezhetett a levegővel. Aszódi Attila, a Nukleáris Technikai Intézet igazgatója vasárnapi közleménye szerint az 1-es – és azóta a 3-as reaktorblokkban bekövetkezett robbanásban megsérülhetett a reaktorcsarnok, ahol a kiégett fűtőanyagot kezelik. A közlemény részletesen leírja azt is, mi és hogyan történhetett. Attól viszont továbbra sem kell tartani, hogy a radioaktív szennyezés nagy területen szóródna szét.

A NAÜ szerint nem olvad a reaktormag
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági igazgatója, James Lyons szerint egyelőre nincs jele annak, hogy megkezdődött volna a zónaolvadás a fukusimai reaktorblokkokban, ugyanakkor “a helyzet nagyon dinamukus”, írja a BBC. A japán kormány visszafogott szóvivője, Edano korábban azt nyilatkozta, hogy minden bizonnyal már megolvadtak a reaktormagok a fukusimai egyes atomerőmű 1-es, 2-es és 3-as reaktorblokkjában.

Tokió felé fordult a szélirány
John Large brit nukleáris szakértő elmondása szerint délire fordult a szél Fukusimában, ami bármilyen radioaktív felhőt Tokió felé fújhat.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.