Japán cunami törmelék érte el Alaszkát

A Csendes-óceán Alaszka partvidékére sodorta az első azonosítható tengeri törmelékdarabokat, egy futball labdát és egy röplabdát, melyek a tavalyi, Japánt sújtó cunami során kerülhettek a vízbe.

A két labdát a Middleton-sziget partjainál fedezték fel, és a focilabdán található jelzések folytán vissza tudták követni a tulajdonost, egy japán iskolát. Az inhabitat.com értesülései szerint a Nemzetközi Óceáni és Légköri Adminisztráció (NOAA) igazolta, hogy a törmelék a cunami övezetből érkezett, de nem az olyan területekről, melyek “súlyos károsodást szenvedtek a katasztrófa során”. Néhány héttel ezelőtt már akadtak Japánból érkező tengeri hordalékra, egy “szellemhajó” képében, melyet Kanada környékén fedeztek fel. A hajóroncs intő jele volt annak, hogy rövidesen több hulladékra is számíthatnak az észak-amerikai partokon a szigetország felől. A szakértők valószínűsítik, hogy még több törmelék fog felbukkanni Alaszka, Hawaii, Oregon és Washington államok partjainál.

“Látható, hogy az Alaszkai-öbölbe olyan tárgyak fognak kerülni, melyeket könnyen sodor a szél, mint a bóják, polisztirol hab, focilabdák. Ezek a dolgok igen gyorsan mozoghatnak. A fa és az építkezési törmelék sokkal lassabban fog sodródni” – nyilatkozta Doug Heldon, aki a NOAA megbízásából végzi ezen törmelékek megfigyelését. A Japán felől érkező hulladékkal kapcsolatban különböző aggodalmak merülnek fel. Egyrészt tartanak attól, hogy a törmelékanyagok radioaktív sugárzást bocsájthatnak ki, a Fukushima Daiichi atomerőmű-szerencsétlenség kapcsán. Másrészt a roncsok veszélyeztethetik a tengeri élővilágot, hiszen akad köztük halászhajókról származó háló és egyéb befogó eszköz is.

cumani törmelék
Kétségtelenül egyéb törmelék is kerülhetett már Alaszka partjaira, azonban megfelelő jelzések nélkül a NOAA nem tudja visszajuttatni a talált tárgyakat oda, ahonnan azok elsodródtak. A nemrégiben talált futball labda birtokosai például megkerültek, azonban a röplabda gazdáit még mindig keresik. A szervezet emellett mindenkit arra kér, aki a partok mentén ilyesfajta törmeléket talál, hogy ha azt gondolja, hogy kapcsolatban állhat a japán cunamival, akkor fényképezze le azt, jegyezze fel a helyét és jelentse be.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.