Japán: A helyszínen maradt munkásokat óriási terhelés érheti

A 4-es reaktornál történt tűz után a fukusimai erőművet evakuálták, és csak nagyjából ötven munkás maradt az épületben. A legmodernebb védőruházatot viselhetik, és folyamatosan váltják egymást, de a BBC-nek nyilatkozó egyik orvos szerint ennek ellenére egy óra alatt több sugárzás érheti őket, mint amennyi az Egyesült Államok atomlétesítményeiben dolgozókat egész karrierük alatt.

Nem vetnek be helikoptereket Fukusimánál
Az erőművet üzemeltető Tokyo Electric bejelentette, hogy elvetették azt a tervet, miszerint helikopterekről locsolták volna a reaktorokat. Ehelyett tűzoltófecskendőket vethetnek be. A BBC szerint a társaságnál sokan a helikopterek pilótáinak egészsége miatt aggódtak.

Megint tűz a 4-es reaktornál
Helyi idő szerint hajnali hat előtt újabb tűz ütött ki a fukusimai erőmű 4-es reaktoránál, jelentette a japán NHK tévé és az AFP is. Éppen egy nappal korábban egyszer már kigyulladt a 4-es reaktor, feltehetően egy hidrogénrobbanás után, a tüzet akkor három óra alatt oltották el. Egyelőre nem tudni, hogy most mitől csaptak fel a lángok. A tűz azért különösen veszélyes, mert a 4-es reaktornál használt fűtőelemeket is tároltak egy medencében, ezekből pedig közvetlenül az atmoszférába juthatnak radioaktív részecskék. Az erőművet üzemeltető Tokyo Electric közleménye szerint mindent megtesznek, hogy eloltsák a 4-es reaktornak helyet adó épületben a lángokat.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.