A Fukusima-1 atomerőműben változatlanul kiszámíthatatlan a helyzet alakulása Kan Naoto japán miniszterelnök szerint, ami - mint hangsúlyozta - maximális erőfeszítéseket követel a kormánytól.

Japán – A Fukusima-1 atomerőműben kiszámíthatatlan a helyzet

A Fukusima-1 atomerőműben változatlanul kiszámíthatatlan a helyzet alakulása Kan Naoto japán miniszterelnök szerint, ami – mint hangsúlyozta – maximális erőfeszítéseket követel a kormánytól.

Kan Naoto erről kedden a japán felsőház költségvetési bizottsága előtt beszélt – szavait az NHK japán tv-csatorna is közvetítette -, hangsúlyozva: továbbra sem tudják megjósolni, hogyan alakul majd a helyzet az atomerőműben, ez pedig maximális készültséget követel a kormánytól a problémák kezeléséhez. Fukusima egyes számú atomerőművének (Daiicsi) hat reaktora van. A március 11-i földrengés és szökőár következtében mind a hat reaktorblokkban megszűnt az áramellátás, így leálltak a hűtőrendszerek. Ez üzemi balesetek sorához vezetett, aminek következtében radioaktív anyagok kerültek a légkörbe. Az erőmű közvetlen környékéről evakuálták a lakosságot. Az erőműnél radioaktív szennyezettségű a tengervíz, s hétfőn plutóniumot is kimutattak az erőmű közelében az öt helyről vett talajmintákban.

A Jomiuri Simbun című japán lap keddi számában kormányforrásokra hivatkozva olyan értesülést közölt, hogy a kormány szándékában állna átmenetileg államosítani a Fukusima-1 atomerőművet is üzemeltető a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) vállalatot, az ellenőrzéséhez szükséges részvénycsomag felvásárlásával, s ezzel egyben segítséget is nyújtana a lakosságnak a károk megtérítéséhez és a és a természetnek okozott károk helyreállításában is. Edano Jukijo kormányszóvivő, a kabinet főtitkára azonban kedden ezt cáfolta.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.