Egy komplex felújítás után átlagosan 45-50 százalékkal csökken a lakások energiafelhasználása.

Januártól az energiamegtakarítás arányában jár a lakásfelújítási támogatás

Egy komplex felújítás után átlagosan 45-50 százalékkal csökken a lakások energiafelhasználása.

A tervezett évi 150-200 ezer lakásfelújítás egy mentor hálózat közbeiktatásával történik majd, várhatóan a jövő év elejétől.
A jelenleg használt hőszigetelések egy része csak dekoráció, Németországban ahhoz, hogy az épületek energiafogyasztása 70 százalékkal csökkenjen, legalább 16 centiméter vastag hőszigetelést visznek fel a falakra, ezt kell általánossá tenni Magyarországon is – mondta el Kakuszi Norbert a Sto Építőanyag Kft. képviseletében egy a társasházi képviselőknek rendezett panelfelújítási konferencián.
Eddig 270 ezer lakás kapott 62 milliárd forint támogatást energiatakarékos felújításhoz, és miután az állami támogatás a teljes beruházás egyharmadát tette ki, az építőipar ennek révén 180-200 milliárd forintos megrendeléshez jutott – mondta Csider László, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője. Egy komplex felújítás – hőszigetelés, ablak- és gépészet csere – után átlagosan 45-50 százalékkal csökken a lakások energiafelhasználása. A tervezett évi 150-200 ezer lakás felújítása egy mentor hálózat közbeiktatásával történik majd, várhatóan a jövő év elejétől. A mentor írja meg a támogatási pályázatot, és végezteti el a munkát minősített anyagokkal és akkreditált kivitelezőkkel – tette hozzá a főosztályvezető.

Angyal István tűzoltó őrnagy a homlokzati hőszigetelések tűzvédelmi problémáiról beszélt. Ma öt emelet felett csak olyan anyagot szabad használni, amely 45 percig kibírja a hőt égés nélkül. Ha a homlokzaton az ablakok között 1,3 méternél kisebb a távolság, akkor a tűzoltóság erre a részre kőzetgyapot hőszigetelést ír elő. Kifejtette, hogy az erkélyek beépítésével pedig növekszik a homlokzaton a tűz terjedési lehetősége.
Egy szegedi tízemeletes panel ház utólagos hőszigetelését mutatta be Bácskai László közös képviselő. Az ablakokat háromrétegű üvegezésűre cserélték, és 15 centiméteres hőszigetelést alkalmaztak, így a fűtési energia egyharmadára csökkent.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.