Magyarországra látogatott a nagy múltú dr. Jane Goodall! A 82 éves etológus és primatológus az egész életét a csimpánzok tanulmányozására és a környezetvédelemre tette fel.

Jane Goodall Magyarországon

Magyarországra látogatott a nagy múltú dr. Jane Goodall! A 82 éves etológus és primatológus az egész életét a csimpánzok tanulmányozására és a környezetvédelemre tette fel.

Számos kitüntetése mellett 2002 óta az ENSZ Békenagykövete. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorában Mészáros Enikővel, a Jane Goodall Intézet elnöke mesél Goodall nem mindennapi élettörténetéről, valamint egy exkluzív video riportot is láthatnak a brit főemlőskutatóval. Dr. Jane Goodall volt az első etológus, aki a csimpánzokat a saját, természetes környezetükben vizsgálta. Pályáján mentora, dr. Louis Leaky antropológus és paleontológus indította el, így 1960-ban elutazhatott Tanzániába, ahol közel 25 évig a Gombe Nemzeti Parkban élő csimpánzokat tanulmányozta. Dr. Jane Goodall megfigyeléseinek eredményeként pedig újra kellett definiálni az emberek és állatok közötti viszonyt. Kutatásainak legjelentősebb mérföldköve az volt, hogy felfedezte a csimpánzok eszközöket készítenek és használnak. Ezt a képességet és gondolkodásmódot mindaddig kizárólag csak az embereknek tulajdonították.

Dr. Jane Goodall mélységes természetszeretete kiterjed a növényekre is. Gyermekkorától fogva különleges viszonyt ápol a növényekkel, biológusként pedig tudja, hogy a növények jelentik az élet alapját a Földön. Az Egyenlítő vendége, Mészáros Enikő, a Jane Goodall Intézet elnöke elmondta, Jane szerint minden cselekedetünk egy választás, nem mindegy hogyan döntünk egyrészt a jövőnk szempontjából, másrészt a példamutatás miatt. Meg van az esély, hogy apró cselekedeteinkkel akár másokat is hasonló tettekre sarkallunk. A hétköznapi embereknek számos lehetősége van a cselekvésre, például hogy konyhakerti növényeket termesztünk, vagy hogy áttérünk a biogazdálkodásra.

A most 82 éves Dr. Jane Goodallnak folyton úton van és minden erejével azon dolgozik, hogy ráébressze a világ számos pontján élő embereket a környezetvédelem fontosságára. Könyvei és előadásai hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte. A brit főemlőskutató a jövő generációjába fektetett bizalmat és tudást tartja a legfontosabbnak a természethez való pozitív viszonyulás kialakításában. E szemlélet alapján hozta létre Tanzániában az idén 25 éves Roots & Shoots (Rügyek & Gyökerek) környezeti nevelési programot, amelynek a világon közel 100 országban, több mint 8000 iskolás gyerekből és környezettudatos felnőttből álló csoportja működik.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.